Scheiden met kinderen

Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen. Maar een vechtscheiding wel! Goede begeleiding is hierbij essentieel.

Van partners naar ouders

Nu jullie gaan scheiden stopt jullie partnerrelatie. Maar als ouders van jullie kinderen zullen jullie voor altijd aan elkaar verbonden blijven. Deze nieuwe relatie vraagt om goede en duidelijke afspraken. Door dit goed te regelen, hebben kinderen (later) minder last van de gevolgen van een scheiding.  

Ouderschapsplan

Wanneer jullie minderjarige kinderen hebben dan is het een wettelijke verplichting om naast een convenant ook een ouderschapsplan te maken. In het ouderschapsplan moeten afspraken staan over het verblijf van de kinderen, de vakanties, feestdagen, verjaardagen, zorgtaken van de ouders, medische beslissingen, overlegstructuur, communicatie tussen de ouders en daarnaast ook financiële afspraken over kinderalimentatie of verdeling van de kinderkosten.

Kindgesprek

Naast gesprekken met jullie als ouders bieden wij ook de mogelijkheid om (eenmalig) in gesprek te gaan met jullie kind(eren)  Als neutraal en onpartijdig persoon luisteren we mee naar de wensen en behoeften van jullie kind(eren). De meeste kinderen geven aan dit kindgesprek erg prettig te vinden.  Ze hebben het gevoel dat hun mening er toe doet en vinden het fijn dat er naar hun geluisterd wordt. Een kindgesprek is zinvol vanaf de leeftijd van 4 jaar. Uiteraard passen we onze werkwijze aan op het niveau en de leeftijd van jullie kind(eren).

 

In de praktijk gebeurt het nogal eens dat er in een ouderschapsplan staat ‘de kinderen verblijven 50% bij vader en 50% bij moeder’. Het biedt rust als er heldere afspraken in het ouderschapsplan zijn opgenomen.

Meer rust en duidelijkheid

In het scheidingstraject bespreekt Bureau de Schakel stap voor stap alle regelingen en bijzonderheden omtrent jullie kinderen. Wij helpen jullie om te komen tot duidelijke werkbare afspraken die goed zijn voor de kinderen en passen bij jullie als ouders. Iedere scheiding staat op zichzelf en als ouders kennen jullie je eigen kinderen het beste. Ook kijken wij met julllie mee naar de mogelijkheden als het gaat om de kinderkosten. Kiezen jullie voor kinderalimentatie of voor een kinderkostenrekening? Voor deze situaties maken wij een berekening zodat jullie een weloverwogen beslissing kunnen nemen. Alle gemaakte afspraken beschrijven wij in een compleet ouderschapsplan. Duidelijkheid en rust voor nu én voor in de toekomst.

Benieuwd wat Bureau de Schakel voor jullie kan betekenen?

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?