Als mediator en scheidingsdeskundige spreek ik dagelijks ouders die gaan scheiden. Eén ding hebben al die ouders gemeen; ze willen dat de kinderen zo min mogelijk last hebben van de scheiding. Toch is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je kind zo min mogelijk last heeft van de scheiding?

Hierbij 12 praktische tips. Tips die wellicht makkelijk geschreven zijn maar in de praktijk veel van jou als ouder kunnen vragen. Ik ben ervan overtuigd dat deze tips van grote waarde kunnen zijn voor jullie als ouders en zéker ook voor jullie kinderen.

 1. Vertel jullie kinderen SAMEN dat jullie gaan scheiden.
 2. Maak de kinderen duidelijk dat jullie, ondanks de scheiding, sámen voor de kinderen blijven zorgen en dat de kinderen géén schuld hebben aan de scheiding.
 3. Maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn.
 4. Zorg voor een goed ouderschapsplan met duidelijke afspraken.
 5. Probeer de minste te zijn, wees bereid om water bij de wijn te doen.
 6. Kinderen houden van hun beide ouders. Geef de kinderen die ruimte zodat de kinderen voelen en ervaren dat ze mogen houden van beide ouders en ze geen keuze hoeven te maken.
 7. Gebruik de kinderen niet als boodschappers, communiceer als ouders met elkaar en niet via de kinderen.
 8. Zorg waar mogelijk voor continuïteit en zo min mogelijk veranderingen voor de kinderen wat hun dagelijkse routine. Jullie zijn geen partners meer, maar jullie blijven wel  samen ouders.
 9. Zorg voor een goede samenwerking als ouders. Span je daarvoor in.
 10. Spreek respectvol over de andere ouder, zeker in het bijzijn van de kinderen.
 11. Zorg tijdens overdracht momenten voor een ontspannen sfeer.
 12. Schroom niet om de hulp van een professional in te schakelen als jullie er samen niet uit komen.

Evaluatie van het ouderschapsplan 
Ons ouderschapsplan moet geëvalueerd worden; kan je ons hierbij helpen?  Sinds er een nieuwe partner in beeld is verloopt de communicatie uiterst moeizaam hoe kan ik hiermee omgaan? In de basis hebben we goede afspraken maar steeds als we de vakanties en feestdagen gaan bespreken ontstaat er ruzie. Hoe lossen we dit op?

Ook voor deze en andere vragen kunnen jullie bij mij terecht.

Contact
Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

 

 

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?