De kerstdagen staan weer voor de deur. Normaliter is dit een tijd waarin we wat extra tijd doorbrengen met onze familie en het gezin. Na een scheiding brengen de feestdagen vaak extra emoties met zich mee. Je wordt herinnerd aan de tradities die jullie vroeger als gezin deden. Die herinneringen kunnen pijnlijk zijn en gaan soms gepaard met schuldgevoelens.

Natuurlijk willen jullie dat de kinderen een fijne en warme kerst beleven. Je wil er alles aan doen om je emoties te verbergen en de sfeer goed te houden. Want zoals ouders gelukkig zijn als de kinderen plezier hebben, zo geldt dat andersom net zo.

Dat klinkt eenvoudig maar kan soms best ingewikkeld zijn. Hoe zorg je er als gescheiden ouders voor dat de (eerste) kerst na de scheiding geen emotioneel samenzijn wordt? Hierbij 5 praktische tips.

1. Bij wie zijn de kinderen tijdens de feestdagen na een scheiding?

Zorgvuldig overleg en goede communicatie is van groot belang. Ik hoop dan ook dat jullie vroeg begonnen zijn met het plannen en invullen van de feestdagen. Voorkom onnodige spanningen en betrek jullie kinderen bij het maken van de invulling. Vraag de kinderen wat zij graag willen en laat ze meebeslissen in de verdeling.  Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de kerstdagen, maar ook voor oudejaarsavond én nieuwjaarsdag.

2. Neem jullie taak als ouders serieus: zet jullie kinderen op de eerste plaats

Klinkt logisch, maar jullie rol als ouders is zeker tijdens de kerstdagen ontzettend belangrijk. Hoewel jullie niet meer als partners aan elkaar verbonden zijn, blijven jullie samen ouders. Wees daar trots op en vestig daar dan ook de aandacht op tijdens de feestdagen. Dat betekent dat je elkaar de mooie momenten met de kinderen gunt, en dit ook laat merken aan de kinderen.

3. Laat de kinderen bepalen hoe de kerst na de scheiding ingevuld moet worden

Als gescheiden ouders willen jullie de feestdagen zo leuk en gezellig mogelijk laten verlopen. Misschien plan je leuke uitjes om nieuwe herinneren en tradities te kunnen gaan maken. Maar welk verwachtingspatroon hebben de kinderen van de aankomende kerstdagen? Terwijl jij uitstapjes plant, willen zij misschien liever gourmetten of een gezellige kerstfilm kijken op de bank. Neem de kinderen mee in de beslissingen die je maakt als het gaat om de invulling van de feestdagen. Vaak is deze invulling veel minder complex of veeleisend dan je van tevoren gedacht had.

4. Nieuwe kersttradities en herinneringen maken na een scheiding? Doen!

De eerste kerst na een scheiding is een prima start voor het maken van nieuwe herinneringen. Ook kersttradities horen daarbij. Geef een andere draai aan het optuigen van de kerstboom, bedenk een leuk spel of denk compleet out of the box. Je zult zien dat er op deze manier dierbare momenten ontstaan waar jullie nog lang van na zullen genieten.

5. Verwen jezelf tijdens je eerste kerst alleen

Jezelf verwennen kan, zeker na een scheiding, geen kwaad. En met de kerst mag dat nog een beetje meer. Natuurlijk zullen er moeilijke en verdrietige momenten zijn. Maar door deze af te wisselen met ontspanning en afleiding, blijf je er niet in hangen. Versier het huis zoals jij dat wilt, koop een flinke bos bloemen en verwen jezelf met een leuk cadeau. Bezoek lieve mensen in je omgeving die jouw emoties tijdens deze dagen begrijpen en je tegelijkertijd een warm gevoel kunnen geven. Wees niet te hard voor jezelf, want je mag verdriet hebben. Sterker nog, door dit te aanvaarden zet je de deur naar een nieuwe start wagenwijd open.

Contact

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

 

Contact opnemen

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?