Afgelopen week belde Ans. Ans vertelde dat ze 2 dagen ervoor het trieste bericht had ontvangen dat haar dochter gaat scheiden. Dat bericht kwam als donderslag bij heldere hemel. Het leek altijd zo’n fijn en gelukkig gezin, en ja er waren weleens strubbelingen, maar ach dat komt in de beste families voor. Toch? Ans: “Ook mijn huwelijk is niet altijd gegaan zoals ik wilde, maar weggaan is nooit in me opgekomen. Ik heb beloofd voor altijd en dat zal ik linksom of rechtsom waarmaken. Waarom gaat tegenwoordig iedereen scheiden?”
Ook had Ans veel vragen: “Hoe nu verder?”, “Kan ik straks mijn kleinkinderen nog wel zien?”, “Kan ik wel gewoon contact houden met mijn schoondochter?”.
Als opa en oma ‘sta je erbij en kijk je er naar’. Toch hebben alle beslissingen die genomen worden ook een grote invloed op jullie. Alles wat vertrouwd was is nu ineens onzeker. De kans is groot dat jullie het liefst vandaag nog jullie kind(eren) willen voorzien van advies. Pas op dat… Vergeet niet om…. Enzovoorts. Hoe klein of groot ze ook zijn, onze kinderen zijn voor altijd ‘onze’ kinderen. Kinderen die we willen beschermen.
Je hoort en ziet dat je zoon of dochter er het beste van wil maken. Tegelijkertijd zie je ook de pijn en het verdriet. Dubbel pijn en verdriet. Als opa en oma zien jullie immers het verdriet van zowel jullie kind als ook het verdriet van jullie kleinkind(eren). Jullie zoon of dochter wil er het beste van maken voor de kinderen maar jullie zien ook dat dit erg moeilijk is en dat de kinderen eronder lijden. Zeker als de scheiding dreigt uit te lopen op een vechtscheiding.
De rol van opa en oma in de scheiding
Ans vroeg mij: “Ik sta zo machteloos, wat kan ik doen om te helpen?”
Als opa en oma kunnen jullie een grote rol spelen in deze pijnlijk en ingewikkelde situatie. Voor jullie kleinkinderen zou het zo fijn als er bij jullie niets veranderd. Dat jullie een veilige, rustige, onveranderde haven blijven waar ze altijd terecht kunnen. Een veilige en vertrouwde plek waar ze mogen zijn wie ze zijn.
7 Tips en adviezen
Niet alleen Ans worstelt met deze vragen. We horen regelmatig dat grootouders zoekende zijn. Zo begrijpelijk.
Voor al deze grootouders een 7 tal tips en adviezen. Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Laat het ons dan vooral weten!
Blijf boven het conflict te staan
Het klinkt zo gemakkelijk, maar het kan zo anders voelen. Blijf bedenken dat het niet jullie conflict is. Jullie mening of oordeel is niet helpend.
Oprechte aandacht
Juist in deze periode is oprechte aandacht en interesse zo waardevol. Papa en mama zijn meer dan ooit met zichzelf bezig’. Hoe fijn is het dan als opa en oma even vragen: “Hoe gaat het nu met jou?” En ook interesse in de dagelijkse dingen zoals school, sport of vrienden is fijn. Zolang het maar gaat over het kind zelf en niet uit nieuwsgierigheid om te horen of die nieuwe partner van papa of mama wel deugd. Laat de kinderen daarbuiten. Laat ze vrij om te kunnen en mogen houden van papa én mama.
Blijf je bewust van wat je zegt en ook van hoe je het zegt
Kinderen zijn erg gevoelig voor jullie mening. Onbewust kunnen jullie de kinderen meenemen in jullie eigen mening en oordeel over hun ouders. Naast de woorden speelt de toon waarop jullie dingen zeggen ook een grote rol. Zuchten of draaien met je ogen worden door de kinderen opgepikt en wegen vaak zwaarder dan woorden.
Kinderen zijn loyaal naar papa én mama
Kinderen willen geen partij hoeven kiezen. Ze willen onbevangen mogen houden van papa én mama. Deze loyaliteit gaat ver. Als kinderen merken, voelen of horen dat opa en/of oma negatief praten over (één van) hun ouders, dan is de kans groot dat de kinderen emotioneel, soms ook letterlijk, afstand van jullie zullen nemen. Het doet hen pijn en maakt het voor hun nog ingewikkelder; Kinderen bestaan voor 50% uit papa en 50% uit mama. Op het moment dat iemand iets negatiefs zegt over één van beide ouders dan wijzen jullie dus ook jullie kleinkind(eren) af. Zo wordt dat althans wel gevoeld en beleefd. Belangrijk dus dat jullie in het bijzijn van de kinderen nooit negatief praten over jullie schoonzoon of schoondochter.
Zorg voor continuïteit en afleiding
In de periode rondom de scheiding wordt voor kinderen alles wat vertrouwd was ineens onzeker. Opa’s en oma’s zijn één van de weinige stabiele factoren. Een veilige rustige haven. Een plek waar alles nog wél ‘gewoon’ is. Blijf dan ook zoveel mogelijk de dingen doen die jullie altijd deden.
Blijf alert op ‘afwijkend’ gedrag
Doordat jullie niet dagelijks middenin de situatie zitten zijn jullie in staat om met een zekere afstand naar de situatie te kijken. Hierdoor zijn jullie in staat om sneller op te merken als jullie kleinkind afwijkend gedrag laat zien. Gedrag dat je niet gewend bent van je kind. Hoe moeilijk dat ook kan zijn, maak dat vooral bespreekbaar.
Ook als het contact minder wordt, blijf in contact
De praktijk leert dat kinderen na de scheiding vaak, al dan niet tijdelijk, minder contact hebben met opa en oma. En dat terwijl dat contact voor de kinderen juist zo waardevol is. Blijf contact zoeken, in welke vorm dan ook. Een appje, een kaartje of een telefoontje; het is zó waardevol. Ook als er geen reactie komt, houd vol. Laat jullie kleinkind weten dat hij/zij een plekje heeft in jullie hart. Voor altijd.
Belangrijk
Wat belangrijk is om de kinderen mee te geven is dat:
– jullie altijd van de kinderen blijven houden
– het niet de schuld is van de kinderen dat papa en mama uit elkaar zijn
– jullie er altijd voor ze zullen zijn!
Wat kan Bureau de Schakel voor jullie betekenen?
Lopen jullie vast in de communicatie met jullie schoonzoon of schoondochter? Gaat het contact met jullie kleinkind niet zoals jullie graag zouden willen? Wij helpen jullie graag!
Contact
Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.