Als je gaat scheiden komt er veel op je af. Naast alle emoties spelen financiële zorgen vaak een grote rol. De financiële gevolgen van een scheiding zijn vaak groot. En laten we eerlijk zijn, een gesprek over geld is vaak beladen. Er ontstaat al snel een discussie en als je niet uitkijkt gaat deze discussie over in ruzie. Geld is gewoon niet het leukste onderwerp van gesprek. Tegelijkertijd is het wel een belangrijk en noodzakelijk onderwerp als je gaat scheiden.

Er komen ongetwijfeld veel vragen op je af. Zoals:

Wat kost een scheiding?

Hoe kijkt de belastingdienst naar een scheiding?

Hoe zit dat met scheiden en mijn pensioen?

Moet ik alimentatie betalen?

Tip:

Er zijn veel dingen waar je aan moet denken. Soms kan het voelen alsof het je allemaal overspoeld. Maak je niet te veel zorgen. Je kan en mag ons altijd vrijblijvend bellen. Wij nemen de tijd voor jou en jouw persoonlijke verhaal. Bij ons kan je rekenen op advies passend bij jouw persoonlijke situatie.

Financiële gevolgen

Een scheiding heeft ook financieel veel gevolgen. Het is de vraag of je wel in je huidige woning kan blijven. Scheiden heeft gevolgen voor je pensioen. Als jullie samen kinderen hebben zullen jullie afspraken moeten maken over de kinderalimentatie en de kinderkosten. Is er sprake van partneralimentatie? Kan je straks na de scheiding alle rekeningen nog wel betalen?

Dat is nogal wat. Het is dan ook verstandig om je goed te laten adviseren. Alle mediators bij Bureau de Schakel zijn naast mediator ook scheidingsdeskundige. Dit aanbod is uniek. Veel mensen weten het niet, maar een mediator kan én mag geen advies geven. Dus ook geen financieel of fiscaal advies. Een scheidingsdeskundige mag dat wel. Een scheidingsdeskundige heeft naast de opleiding tot mediator ook de vakopleiding tot scheidingsdeskundige gevolgd. Hierdoor kan je rekenen op financieel, fiscaal en juridische advies op maat.

Dus eigenlijk is een scheidingsdeskundige een allround professional met 2 petten op. De pet van mediator én de pet van (financieel) adviseur. Een combinatie van het beste uit 2 werelden.

Onze scheidingsdeskundigen zetten alle financiële en fiscalen gevolgen voor jullie op een rij. Zo krijg je inzicht in je bestedingspatroon na de scheiding, uitleg en advies over de mogelijkheden rondom jullie(koop) woning en advies aangaande jullie pensioen. Uiteraard maken wij ook een berekening voor wat betreft de kinderalimentatie en eventuele partneralimentatie Zo weet je zeker dat je eerlijke en haalbare afspraken maakt.

Heb ik recht op toeslagen na de scheiding?

Na de scheiding ziet je financiële situatie er ineens heel anders uit. Zo moet je je woonlasten ineens alleen dragen en moet je alle kosten dragen op basis van alleen je eigen inkomen. Wellicht is er ook nog sprake van partneralimentatie. In Nederland zijn er diverse toeslagen waar een beroep op gedaan kan worden. Denk hierbij aan zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebondenbudget. Ook al hadden jullie tijdens jullie huwelijk geen recht op deze toeslagen kan het zijn dat je daar na de scheiding wel recht op hebt. Wij kunnen exact in beeld brengen op welke toeslagen jij recht hebt.

Juridische maat versus de menselijke maat

In de praktijk zien we dat veel mensen geneigd zijn om te praten over rechten en plichten. “Ik heb recht op…” of “jij bent verplicht om’ Wij helpen jullie graag om samen te zoeken naar de menselijke maat. Oftewel, naar afspraken waar jullie allebei achter kunnen staan. Als jullie er samen niet uitkomen kunnen we altijd de wet er nog bij pakken. En, niet onbelangrijk, als jullie kiezen voor gezamenlijk overleg kan onze scheidingsdeskundige jullie adviseren hoe jullie maximaal gebruik kunnen maken van alle fiscale voordelen. Dit maatwerk levert al snel honderden euro’s voordeel per maand op. En ja, natuurlijk zorgen we ervoor dat dit voordeel eerlijk tussen jullie beide verdeeld zal worden.

Onenigheid

Het maken van afspraken over de financiën is niet eenvoudig. Jullie hebben voor een groot deel tegenstrijdige belangen. Jullie gaan immers beide een toekomst tegemoet waarin jullie financieel gezien los van elkaar komen te staan. Jullie willen beide financieel zo goed mogelijk uit de scheiding komen. De kans is dan ook groot dat een gesprek over de financiën discussie op zal roepen. Zoals aangegeven zijn onze scheidingsdeskundigen ook mediators. Wij weten als geen ander hoe we richting kunnen geven aan deze gespreken. Wij helpen jullie om samen tot goede afspraken te komen die recht doen aan jullie allebei

Financieel en fiscaal advies bij scheiding

Heb je behoefte aan hulpen advies passend bij jouw specifieke situatie? Neem dan vooral even contact op.

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?