Als ouders doen jullie alles uit liefde voor de kinderen. Maar hoe doe je dat na scheiding?

Wat zou ik graag willen dat ik kon zeggen dat dat heel eenvoudig is. Want dat is het zeker niet! Nadat het besluit is genomen om de scheidingsprocedure in gang te zetten, veranderd jullie rol naar elkaar. Een grote en belangrijke overgang; de overgang van partners naar ouders. Natuurlijk willen jullie dat deze overstap zo respectvol en goed mogelijk verloopt.

Door mijn eigen scheiding weet ik hoe belangrijk het is om hier bewust bij stil te staan. Door je bewust te zijn van het afscheid van jullie partnerrelatie én van het feit dat jullie als ouders aan elkaar verbonden blijven, wordt het belang van respectvol scheiden duidelijk. Daarbij heb ik het overigens niet alleen over het belang voor jullie kinderen, óók voor jullie persoonlijk is het belangrijk om de scheiding goed te regelen en respectvol af te sluiten. Daarmee maken jullie de weg vrij naar een nieuwe toekomst. Ook al lijkt die toekomst nu nog zo ver weg.

Hoe je dat doet? Hieronder lees je een aantal bruikbare tips en feiten.

Goed scheiden begint met elkaar respecteren. Laat oude situaties, patronen en tekortkomingen naar elkaar niet de overhand krijgen. Door hierover ook tijdens het scheidingsproces te communiceren met elkaar, kun je in combinatie met de juiste hulp en ondersteuning verder. Verder in een andere vorm.

Begin met een terugblik op jullie relatie

Jullie relatie heeft ongetwijfeld mooie momenten gekend. Denk aan de dag waarop jullie elkaar voor het eerst ontmoette, hoe verliefd jullie waren en misschien wel de geboorte van jullie eerste kindje. Dat lijkt nu allemaal ver weg. De periode rondom de scheiding is onlosmakelijk verbonden met emoties, verdriet en vaak ook een gevoel van onmacht. Het maken van verwijten naar elkaar ligt dan voor de hand. Probeer dit te voorkomen door ook het goede van jullie relatie te blijven zien en dit naar elkaar te uiten. Zo voorkom je dat jullie kinderen (en jullie zelf) de dupe worden van een vechtscheiding

Richt de aandacht op de kinderen tijdens de scheiding

Jullie kinderen hebben niet gevraagd om een scheiding. Dat is voor jullie reden te meer om op een goede manier uit elkaar te gaan. Hoewel kinderen verdriet zullen hebben van jullie scheiding, is er voor hen niets fijner dan ouders die ook na de scheiding nog goed met elkaar door één deur kunnen. Dat geldt ook voor jullie. De verbintenis als ouders van jullie kinderen blijft immers voor eeuwig. Houd er tijdens de scheidingsprocedure dan ook rekening mee dat je voldoende aandacht besteed aan de emoties en gedachten van de kinderen.

Hoe denken zij over de situatie en welk toekomstbeeld hebben ze daarbij voor ogen? Laat deze focus dus niet overspoelen door verdriet en emoties als jullie op een respectvolle manier uit elkaar willen gaan.

Je belast de kinderen minimaal als jullie de relatie beiden tot een goed einde willen brengen. Het feit dat ouders gaan scheiding hoeft niet traumatisch te zijn voor een kind, de manier waarop jullie scheiden kan wel traumatisch worden voor jullie kind!

Als deskundig mediator en scheidingsdeskundige help ik jullie om afscheid te nemen als partners zodat jullie samen door kunnen als ouders. Ook help ik jullie bij het maken van de omgangsregeling en het ouderschapsplan. Ook voorzie ik jullie van juridisch financieel en fiscaal maatwerk.

Contact

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

 

Contact opnemen

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?