Scheiden is lijden is een veel gehoorde uitspraak. In mijn praktijk als mediator en scheidingsdeskundige zie ik elke dag opnieuw dat deze uitspraak klopt. Een scheiding is heftig. Heel heftig! In de periode voor en na de scheiding komt er ontzettend veel op je af en dat terwijl je veel belangrijke beslissingen moet nemen. Scheiding is met recht een life event met hoofdletters!

Ervaringsverhalen van andere gescheiden ouders

Scheiden is vaak een eenzaam proces. Ondanks het feit dat er mensen in je omgeving zijn die je willen helpen is het een proces waar je, zeker emotioneel gezien, alleen door heen moet. Dit terwijl je zeker niet de enige bent die door dit proces heen gaat.

Ook Maaike ging door dit proces. Maaike is 38 jaar en heeft samen met Johan 2 kinderen. Een dochter van 10 en een zoon van 7 jaar. Maaike en Johan geven aan uit elkaar gegroeid te zijn; Er is behalve de kinderen niets meer wat hen nog verbindt. Al langere tijd ondernemen ze samen geen activiteiten meer, de communicatie is gestopt en ook de liefde en aandacht voor elkaar is ver te zoeken. Na een relatie van 13 jaar besluiten ze te gaan scheiden.

Maaike: De periode voor en tijdens de scheiding vond ik heel heftig. Ik werd overspoeld door verdriet. Ondanks dat de liefde op was, was er wel een ander soort ‘houden van’. Ik had heel erg het gevoel dat ik faalde. Het laatste wat ik wilde was ons gezin opbreken en onze kinderen pijn doen. Toch was samenblijven geen optie. Dat was onmogelijk geworden.

Tijdens de scheiding heb ik mijzelf 3 maanden lang in slaap gehuild

De pijn en het verdriet van onze kinderen vond ik het moeilijkst. Ik wilde er zo graag voor ze zijn terwijl ik ondertussen worstelde met mijn verdriet en alle onzekerheid. Ik had geen idee wat me te wachten stond en piekerde me suf. En ondanks al die emoties moest alles geregeld worden. Zo heftig!

Ik had het heel zwaar, ik was zo intens verdrietig en voelde me zo verloren en minderwaardig. Ik vroeg me af of we wel genoeg ons best hadden gedaan, of dit wel was wat ik wilde. Diep in mijn hart wist ik dat het niet meer langer kon, maar de angst en onzekerheid voor de toekomst lieten me twijfelen. Ik heb in die periode ontzettend veel gehuild. Dit heb ik overigens nooit verborgen voor mijn kinderen. Ze mochten best zien dat ik verdriet had en ook zij mochten huilen. Daarna praatten we weer met elkaar en konden we er weer even tegenaan. Het verdriet kwam ook vaak als ik ’s avonds in mijn bed lag. 3 maanden lang heb ik mezelf in slaap gehuild.

De dag dat we onze kinderen vertelde dat we gingen scheiden was de meest vreselijke dag van mijn leven

De dag dat we onze kinderen vertelden dat we gingen scheiden vond ik de meest vreselijke dag van mijn leven. We hebben onze kinderen verteld dat papa en mama elkaar niet meer gelukkig konden maken, dat we allebei wel een leuk leven wilden, dat we allebei heel veel van hun houden en voor altijd hun papa en mama blijven en samen voor hun blijven zorgen.

Onze dochter begon te huilen en zij heeft in de periode van de scheiding nog vaak en veel gehuild. Onze zoon van 7 jaar reageerde niet echt; Hij trok zijn schouders op alsof hij het niet erg vond.

We hebben allebei veel met de kinderen gepraat en hun beloofd dat we er alles aan zullen doen om vrienden van elkaar te blijven.

Het was zoveel regelwerk en ik snapte er niets van

Er moest ontzettend veel geregeld worden. Praktisch en financieel. Ook moest ik verhuizen want Johan bleef in de woning wonen. Daar kwam heel veel bij kijken. Soms snapte ik er niets van. Johan regelde altijd onze administratie, want hij is boekhouder. Johan heeft me in die periode veel geleerd en als er zaken zijn waar ik tegen aan loop dan helpt hij me nog steeds. Echt heel fijn. Ik heb trouwens voor hem een boekje gemaakt met alles erin wat we altijd aten. Zo kon hij na de scheiding zijn eigen maaltijd koken.

Ik had nooit verwacht dat ik zou staan waar ik nu sta.

Ik dacht dat ik niet op mijzelf kon wonen. Ik was bang om eenzaam te worden en dat het met de kinderen slecht zou gaan als we apart gingen wonen. Het tegendeel is waar. Ik voel me goed, de kinderen zitten lekker in hun vel en we hebben onze nieuwe draai gevonden.

Na de scheiding kregen we allebei een nieuwe partner

Toen Johan een nieuw partner kreeg is hij samen met zijn vriendin bij mij langs geweest in mijn nieuwe huisje. We gaan ontspannen met elkaar om en we gunnen elkaar het allerbeste. Ik vond het wel spannend om mijn nieuwe partner voor te stellen aan de kinderen. Gelukkig reageerde de kinderen heel relaxed. Ze vinden onze nieuwe partners geweldig en genieten van de gezelligheid bij papa én bij mama.

Het contact tussen mij en Johan is nog steeds goed, we appen wekelijks en overleggen met elkaar als het nodig is. Ik ben vaste nachtdiensten gaan werken. De nachten dat ik moet werken zijn de kinderen bij Johan en als Johan aan het werk is haal ik de kinderen uit school omdat hij tot 17.30 uur moet werken. Op die dagen breng ik de kinderen na het avondeten naar papa. Dat gaat eigenlijk op een heel ontspannen manier.

Andere ouders kunnen dit ook!

Ik zou tegen andere ouders vooral willen zeggen: Gun de ander zijn of haar geluk. Een scheiding is al moeilijk genoeg. Maak het voor elkaar niet onnodig nog moeilijker en houd altijd de kinderen in gedachten. De kinderen hebben niet gevraagd om de scheiding en als jullie ruzie maken zijn zij daar de dupe van. Dat moet je niet willen.

Contact

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

 

Contact opnemen

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?