Kinderen kunnen door een vechtscheiding veel schade oplopen en komen dan al snel in een loyaliteitsconflict terecht. Bij mama horen ze wat papa allemaal fout doet en papa vertelt juist weer het tegenovergestelde. Psychisch heeft dit veel effect op kinderen. Zij zitten er letterlijk tussenin en de gevolgen kunnen groot zijn.

Zelf ben ik jaren geleden gescheiden. Op dat moment was ik best weleens bang dat onze scheiding zou uitlopen op een vechtscheiding. Gelukkig was dat niet het geval. Nadat de scheiding geregeld was konden we goed met elkaar door 1 deur. We waren geen partners meer maar zorgden als team voor onze kinderen. Soms vraagt men weleens: “Hoe hebben jullie dat gedaan”? Terugkijkend heeft het ons vooral heel erg geholpen dat we ons realiseerden dat we geen partners meer waren, maar nog wel ouders. Als ouders hadden we één gezamenlijk doel: Het welzijn van onze kinderen. Dáár lag onze focus.

Onderstaande tips en adviezen heb ik verzameld op basis van mijn persoonlijke ervaring als gescheiden moeder en vanuit mijn studie en praktijk als Mediator, Scheidingsdeskundige en Kindercoach van het programma De Kinderen Scheiden Mee.

  1. Zet jullie kinderen centraal. Laat het welzijn van jullie kinderen jullie gezamenlijke doel zijn.
  2. Stop met ruzie maken, zeker waar de kinderen bij zijn.
  3. Zorg voor respectvolle communicatie; blijf altijd respectvol communiceren en laat elkaar altijd in zijn of haar waarde. Dit zal niet altijd eenvoudig zijn, probeer aan het belang van de kinderen te (blijven) denken.
  4. Probeer zelf rustig te blijven en niet emotioneel te reageren. Stap ook niet meteen naar een advocaat, maar blijf de dialoog zoeken en probeer punten te vinden waarover je wel afspraken kunt maken.
  5. Erken dat je ex-partner boos, verdrietig of bang is en spreek dat ook uit.
  6. Stop met het uiten van ergernissen en verwijten.
  7. Bereid je inhoudelijk voor op het scheidingsproces: een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je precies weet wat het echtscheidingsproces inhoudt en wat je allemaal moet regelen, dan neemt dit al een deel van de stress en onzekerheid weg. Tevens is het verstandig jezelf voor te bereiden over wat jouw wensen zijn ten aanzien van de scheiding.
  8. Sta open voor elkaars wensen: er zal geen oplossing komen als je niet goed naar elkaar luistert en nadenkt over wat de ander vraagt.
  9. Zelfreflectie: het is verstandig om niet altijd gefocust te zijn op je eigen gelijk, dan worden de conflicten vaak alleen maar erger. Bekijk wat jouw aandeel is in de situatie.
  10. Schakel een (gespecialiseerde) mediator in: een mediator zal het proces begeleiden en jullie helpen gezamenlijk oplossingen te vinden waar jullie beiden achter staan.

Het voorkomen van een vechtscheiding is in ieders belang! Jullie nemen afscheid van elkaar als partners, echter als ouders blijven jullie aan elkaar verbonden. Door zo respectvol mogelijk met de situatie om te gaan, leg je een goede, stabiele basis voor de toekomst. Dit zorgt er tevens voor dat de scheiding in de meeste gevallen minder kostbaar is.

Contact

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

 

Contact opnemen

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?