Afgelopen zomer had ik me voorgenomen om tijd vrij te maken voor de stapel boeken die al geruime tijd op me lag te wachten. En ja, vakantie of niet, ik voel me dan regelmatig aangetrokken tot boeken die raakvlakken hebben met mijn werk als mediator en scheidingsdeskundige. Zo pakte ik het boek: ‘Ik vind papa veel liever dan jou’ erbij. De titel alleen al maakte dat ik dit boek ‘moest’ lezen.

‘Ik vind papa veel liever dan jou’ is geschreven door Evelien Otto. Evelien is gescheiden toen haar dochters nog jong waren. De communicatie tussen haar en de vader van haar kinderen verloopt moeizaam. 11 jaar na de scheiding krijgt hun jongste dochter kanker. Een pijnlijke en eenzame weg volgt.

Jaren later besluit Evelien een boek te schrijven, een roman die valt in de categorie fictie met een boodschap.

Ik vind papa veel liever dan jou
En wat voor een boek! Een zeer aangrijpend, ontroerend en meeslepend boek. Naast de authentieke schrijfstijl spat de openheid en met name de kwetsbaarheid er vanaf. Geen onderwerp wordt geschuwd. Evelien schrijft zonder mening en zonder oordeel. Op een respectvolle manier beschrijft ze de weg die de hoofdpersoon; Iris (moeder van 2 dochters, waarvan 1 met kanker) volgt. Haar zieke dochter Robin adoreert papa en laat Iris amper toe in haar ziekteproces. Hoe blijf je moeder als je nauwelijks kan zorgen, niet mag troosten? En wat als je zelfs niet meer mag naar de oncoloog? Iris incasseert, geeft, kiest en vindt haar veerkracht terug – in Nederland en in India – terwijl haar dochter op afstand vecht voor haar leven…

Evelien Otto neemt de lezer mee in de onmacht rond ziekte en gescheiden ouderschap. Ze hanteert een eigentijds ritme dat vlot leest, af en toe aanzet tot een glimlach en zeker ook stof tot nadenken geeft.

Al tijdens het lezen dacht ik: Deze vrouw wil ik ontmoeten. Ik wil weten wie zij is, ik wil weten hoe het met haar gaat en ik wil vooral al haar tips en adviezen horen. Tips voor mij als mediator en scheidingsdeskundige maar ook zeker tips voor al die vaders en moeders die zijn gescheiden of gaan scheiden. Als mediator is het mijn missie om mensen te helpen op een goede manier te scheiden zodanig dat ze sámen ouders kunnen zijn voor hun kind(eren). En ik weet het zeker; Evelien kan mij helpen om mijn missie nog meer vorm en inhoud te geven.

Mijn ontmoeting met Evelien Otto
Afgelopen week was het zover, we hadden afgesproken in een restaurant in Amersfoort voor onze eerste ontmoeting. De eerste 2 minuten waren wat onwennig maar al snel ontstond er een mooi en open gesprek waarbij Evelien mij uitnodigde om vooral alle vragen te stellen die ik had. Dus ja, daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt!

Wat is de reden dat je een boek bent gaan schrijven?
Evelien: Als moeder en als mens heb ik een lange, moeizame weg afgelegd na de scheiding van de vader van mijn kinderen. Ik hoop van harte dat ik met mijn boek andere ouders kan helpen en inzicht kan geven. Mijn ultieme wens: dat geen gezin dit ooit nog meemaakt. Dat gescheiden ouders dit lezen en zeggen: ‘Zo ver willen wij het niet laten komen. Wij gaan het anders doen!’

Daar droom ik van.

Het extreme verhaal van Iris en Robin kan ouders bewust maken van hun eigen handelen. Ook kan het de omgeving – grootouders, buren, leraren – meer zicht geven op welke processen er kunnen spelen. Wie er ook ingrijpt; het kind mag geen trauma overhouden aan de scheiding. En de ouders ook niet.

Heb jij tips voor gescheiden ouders?
Evelien: Het heeft mij ontzettend geholpen me te realiseren dat ik de ander niet kan veranderen. Op hem  heb ik geen invloed. Waar ik wel invloed op heb is de manier waarop ik zelf naar de situatie kijk, hoe ik er zelf mee omga. Daarnaast is het voor mij heel helpend geweest om te kijken wat de goede bedoeling van de andere ouder lijkt te zijn.

Voorbeeld:

In het boek schrijf ik dat Robin een weddenschap met haar vader had gesloten; als ze tijdens de vakantie met mij niet aan zou komen dan kreeg ze van haar vader € 100,-  In eerste instantie vond Iris daar van alles van, waarom in ‘haar’ vakantie? Moet papa nou echt invloed hebben op wat wij eten in onze vakantie? Waarom mag mijn dochter niet gewoon genieten van lekker eten, er is al zoveel wat ze niet kan en niet mag. Echter je kan het ook vanuit een ander perspectief bekijken. Haar vader Jacco wil graag dat zijn dochter gezond eet. Hij wil haar niet verbieden te genieten van lekker eten, hij wil haar stimuleren om gezond te eten. Omdat hij van haar houdt! En eigenlijk wil Iris dat ook. Iris wil ook graag dat Robin gezond eet, Iris wil haar dochter ook stimuleren om te kiezen voor gezond en Iris houdt ook zielsveel van haar dochter.

Evelien: Door op een andere manier, vanuit een ander perspectief, naar dezelfde situatie te kijken kon Iris er weer mee omgaan. Hierdoor veranderden haar gedachten van geïrriteerd naar “ik ben het er niet mee eens maar snap het wel” – milder dus – en was ze in staat haar eigen gedrag te sturen. Ze kon er weer zijn voor haar dochter.

Ook ik heb dat steeds opnieuw zo ervaren. Het heeft zoveel meerwaarde om soms ‘een rondje om het probleem te lopen’ oftewel; vanuit verschillende invalshoeken naar de situatie te kijken. Ik ga er echt vanuit dat elke ouder in de basis het beste met zijn kind voor heeft. Elke ouder wil het goede voor zijn kind, echter vaak verschilt men van mening wat ‘het goede’ is en er zijn heel veel dingen goed voor een kind. Lekker ontspannen genieten van je vakantie is heel goed voor een kind, echter gezond eten is ook heel goed voor een kind; om maar een voorbeeld te noemen.

Kijk vanuit een ander perspectief
Samengevat, als er een situatie is waarin je het niet eens bent met je ex-partner doorloop dan volgende stappen:

Stap 1. Bekijk het van een andere kant. Bedenk welke goede bedoeling achter het gedrag van je ex  kan zitten. Kom je er zelf niet uit? Vraag dan eens een ander welke goede bedoeling hij/ zij hier achter ziet. Blijf uitgaan van het positieve!

Stap 2. Hoe kijk jij zelf tegen de situatie aan? Wat is jouw mening? Wat is jouw visie?

Stap 3. Probeer deze 2 samen te voegen, probeer een brug te bouwen. Wat is jouw doel? Wat is het doel van je ex-partner? Kunnen jullie nader tot elkaar komen?

Mijn ex als goede ouder
Evelien: Net na de scheiding zag ik mijn ex als goede vader. Het helpt mij om daar regelmatig naar terug te gaan, naar dat gevoel, naar die situatie. Ook al moet ik eerlijk zeggen dat het me  echt niet altijd lukt. Toch helpt het me om daar de mildheid in mijzelf op te zoeken. En om vanuit die milde blik opnieuw naar dezelfde situatie te kijken.

Leg de dingen onder een verkleinglas
Als mens zijn we zo  snel geneigd de dingen die een ander doet, zeker als het dingen zijn die we niet fijn vinden, onder een vergrootglas te leggen. Mijn advies is: Doe dat niet! Haal er geen situaties bij van vorige week, vorige maand en vorig jaar. Hou het bij deze ene situatie. En ga vanuit deze losstaande situatie naar stap 1. Bekijk het eens van de ander kant. Bedenk welke goede bedoeling hier achter zou kunnen zitten.

Blijf elkaar zien, blijf met elkaar praten
Ja, ik weet het; het is niet altijd even gemakkelijk om in gesprek te blijven met je ex. Toch adviseer ik iedereen: Blijf in gesprek! Laat je ego buiten en ga naar binnen met een andere bril op. De bril van samenwerkende ouders.

Hoe is het met jouw kinderen op dit moment?
Met mijn kinderen gaat het naar omstandigheden goed, dankjewel. Mijn jongste  dochter heeft nog steeds een tumor in haar hoofd, deze is gelukkig stabiel. Ze heeft vanwege haar ziekte de nodige beperkingen, zo is ze bijvoorbeeld visueel beperkt. Toch weerhoudt dit haar niet om te studeren. Ik ben een trotse, dankbare moeder. Ik heb een prachtige relatie met mijn twee mooie dochters en twee stoere stiefzoons. 4 studerende, werkende en groeiende jong volwassenen. We praten, lachen, dansen en drinken graag een mooi glas wijn.

Waar kan men jouw boek “Ik vind papa veel liever dan jou” bestellen?
Het boek is verkrijgbaar bij de reguliere boekhandel en online via www.boekengilde.nl of www.bol.com

Contact
Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

 

 

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?