Dat jullie gaan scheiden kan een gezamenlijke beslissing zijn. Echter in veel gevallen is het een eenzijdige beslissing. Wil jij scheiden en vraag je je af hoe je het het beste kunt vertellen aan je partner?. Vertellen dat je wil scheiden is niet eenvoudig en het juiste moment lijkt er nooit te zijn.

De scheidingsmelding: een moeilijk moment

Ondanks het feit dat het een moeilijk moment is, is het belangijk dat je het met aandacht doet. Door samen te praten over de redenen voor de scheiding en over de emoties die daarbij horen zullen jullie de scheiding ook beter kunnen verwerken. Dit zal jullie ook tijdens en na de scheiding helpen in de omgang en in het contact. Zeker als jullie samen kinderen hebben is dit echt belangrijk.

Tips om de scheiding aan te kondigen

Van klanten hoor ik vaak dat ze er al een tijd over na hebben gedacht voor ze hun besluit met hun partner bespreken. Juist omdat het zo’n grote en moeilijke boodschap is die veel emoties met zich mee kan brengen. Het is goed om je te realiseren dat de kans groot is dat de melding bij je partner binnenkomt als donderslag bij heldere hemel. Ook al waren er misschien al ruzies en kan jij je niet voorstellen dat je partner wel gelukkig is. Je partner kan dit heel anders beleven. De twijfels en onzekerheden die jouw boodschap met zich meebrengen kunnen een schrikreactie veroorzaken. Hoe moet het nu verder? Waar moet ik gaan wonen? Wat moeten we allemaal regelen? Hoe moeten we afspraken maken? Hoe gaat dat straks financieel en juridisch?

Om je te helpen bij dit eerste gesprek hierbij wat tips.

 • Persoonlijk
  Mail, app of bellen: ik hoop dat ik het niet hoef uit te leggen. Een scheidingsmelding per mail, app of telefoon is géén goed idee. In een persoonlijk gesprek kunnen jullie elkaar aankijken en elkaars gezichtsuitdrukking lezen. Dat kan veel misverstanden voorkomen.
 • Privégesprek
  Zorg dat er voldoende tijd, rust en ruimte is om het gesprek te voeren. Een gesprek tussen jullie beide zonder dat anderen hierbij aanwezig zijn.
 • Draai er niet omheen
  Breng de boodschap op een duidelijke en directe manier: ‘Ik wil met je praten want ik wil scheiden’. Het kan zijn dat de boodschap niet direct binnenkomt. Of dat de boodschap als een verwijt voelt of klinkt. Hoe moeilijk ook; wees duidelijk en draai er niet om heen.
 • Geef je partner de ruimte
  Je partner zal jouw woorden moeten laten bezinken. Realiseer je dat de wereld van de ander ineens op zijn kop staat. Geef daarvoor de ruimte.
 • Rustig en doordacht
  Probeer goed te horen wat de ander zegt en probeer elkaar uit te laten praten. Blijf rustig. Soms helpt het om het gesprek voor te bereiden door op te schrijven wat je wilt zeggen en hoe je dat wilt zeggen.
 • Positieve bewoordingen
  Probeer elkaar geen verwijten en ga niet schreeuwen. Blijf bij jezelf. De ‘ik-boodschap’ kan hierbij heel helpend zijn. ‘Ik heb het gevoel dat…’, of ‘Ik ervaar…’.

De ‘waarom’ vraag

Voor je partner is het heel belangrijk om te weten waarom jij wil scheiden. Als je het antwoord op deze vraag niet kan of wil geven zal deze vraag tijdens én na de scheiding nog een grote rol blijven spelen en steeds terugkomen. De emoties die daarbij komen kijken kunnen het uiterst lastig maken om tot goede, heldere en werkbare afspraken te komen.

Als mediator en scheidingsdeskundige zal ik jullie beide ondersteunen in dit proces. Zodat jullie de emoties en de praktisch afspraken zoveel mogelijk kunnen scheiden en samen afspraken kunnen maken waar jullie allebei mee verder kunnen.

Zoek de juiste hulp en begeleiding

Als je partner na de scheidingsmelding van de eerste schok is bijgekomen is het belangrijk dat jullie op zoek gaan naar goede en deskundige begeleiding. Een mediator die tevens scheidingsdeskundige is kan jullie in een relatief kort tijdsbestek helpen om goede afspraken te maken op alle fronten; Emotioneel, financieel, fiscaal én juridisch.

 

Contact opnemen

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?