Scheiden doe je niet zo maar. Zo wordt er door de buitenwereld weleens naar gekeken, maar in vrijwel alle gevallen gaat er een ontzettend moeilijke periode aan vooraf.  Voordat de beslissing genomen wordt om uit elkaar te gaan is er vaak al een periode geweest van ruzies, stilzwijgen, ontwijken of zelfs negeren.

Ook zijn er situaties waarbij dit helemaal niet aan de orde is en de scheiding voor één van beide partners als donderslag bij heldere hemel komt. Deze partner was oprecht tevreden en gelukkig met de situatie zoals deze was. Voor de partner die de knoop doorhakt kan dat vervolgens onbegrijpelijk zijn; “Jij hebt toch ook die spanning gevoeld?”, “Jij was toch ook eenzaam de afgelopen maanden of jaren?”

Een pijnlijke en moeilijke situatie die in een korte tijd voor grote verwijdering kan zorgen. Het vertrouwen in elkaar is zwaar beschadigd. Zeker als jullie kinderen hebben kan dit heel verwarrend zijn. Moet je ze er wel mee belasten? Waar doe je goed aan? Eerlijk zijn of mooi weer blijven spelen?

Ook financieel kan een scheiding nogal wat gevolgen hebben. Er moeten vaak moeilijke en emotionele beslissingen worden genomen. Een scheiding gaat echt niemand in de koude kleren zitten.

De uiteindelijke scheiding is vaak een opluchting

Dit is vaak een grote misvatting. Men denkt en hoopt dat als de scheiding praktisch geregeld is er gebouwd kan worden aan een nieuw leven. En ja, een scheiding is een einde, maar een scheiding is eveneens een nieuw begin. Echter het ‘zomaar’ achter je laten van een scheiding is zeker niet het geval; Dit kost tijd. Tijd om te reflecteren én tijd om afscheid te nemen van dat wat was.

Vooral als jij zelf degene bent geweest die aangaf te willen scheiden wordt vaak gezegd en gedacht dat je het gemakkelijk achter je laat. Je hebt dit immers zelf gewild? De vraag is of dat wel klopt; Je bent ooit vol overtuiging aan de relatie begonnen met de intentie om voor altijd bij elkaar te blijven. Als vervolgens, vaak jaren later, blijkt dat dit niet lukt en je moet concluderen dat je niet meer verder kan en het beter is om uit elkaar te gaan kan je je afvragen of dit is wat je zelf hebt gewild.

De kans is groot dat ook jij het liever anders had gezien. Je stond op een kruispunt en je hebt besloten om zonder je partner een andere weg in te slaan. Dat is een heftige beslissing die hoe dan ook pijn doet. Nu moet je verder, zonder je partner.

Gevoelens komen los

Als je de knoop hebt doorgehakt komen daar vaak nogal wat gevoelens bij kijken. Je bent verdrietig, wellicht ook boos. Je voelt je machteloos en eenzaam. Verdrietig omdat de relatie niet is gegaan zoals jij graag wilde, omdat jouw kinderen het misschien niet begrijpen of zelfs partij kiezen. Boos op jezelf omdat de relatie kapot is terwijl je het liever anders had gezien. Of boos op jezelf omdat je niet eerlijk bent geweest of vreemd bent gegaan. Je voelt je schuldig, schuldig naar je partner, schuldig naar je kinderen en wellicht ook schuldig naar je familie of vrienden en misschien ben je wel boos op jezelf.

Wellicht ben je nog nooit door het leven gegaan zonder een partner. Dat kan zorgen voor grote onzekerheid. Je moet je leven opnieuw vormgeven maar je hebt geen idee hoe.

Een scheiding brengt veel en vaak grote veranderingen met zich mee en dat terwijl je niet in je kracht staat. Hoe dan ook zal je met alle veranderingen moeten leren leven. Maar hoe doe je dat?

Scheiden is een rouwproces

Voor je aan een nieuw leven kunt beginnen is het belangrijk om eerst om te leren gaan met alle gevoelens die op je af komen en om deze een plekje te geven. Een scheiding is dan ook echt een periode van rouw. Dat klinkt misschien gek, je ex-partner is immers nog gewoon in leven hoe kan je dan rouwen? Voor je überhaupt aan je nieuwe leven kunt beginnen zal je eerst moeten leren omgaan met al deze gevoelens. Het is belangrijk om deze gevoelens te leren herkennen en te erkennen. Hierdoor kan je de scheiding achter je laten en een nieuw leven opbouwen.

Over mij

Mijn naam is Anneloes van ’t Licht – van Deest. Ik werk vanuit mijn eigen praktijk als mediator, scheidingsdeskundige en scheidingscoach. In het verleden ben ik zelf gescheiden en dat is voor mij absoluut een motivatie geweest om mij als mediator te specialiseren op het gebied van scheidingen. Ik weet als geen ander hoe heftig een scheiding kan zijn, ook als je zelf degene bent geweest die de scheidingsmelding heeft gedaan. Ook weet ik als geen ander dat er leven is ná een scheiding. Een prachtig leven. Mijn eigen scheiding heeft mij mede gevormd tot de vrouw die ik nu ben.

Elke dag opnieuw ben ik blij en dankbaar dat ik andere mensen mag helpen in dit proces. Elke dag opnieuw mag ik andere ouders adviseren, motiveren en stimuleren hun scheiding op een goede, eerlijke en oprechte manier te regelen.

Deze hulp bied ik vanuit 3 verschillende rollen die ik even kort zal toelichten;

Mediator

Als mediator kan ik jouw en je partner stap voor stap begeleiden tijdens het scheidingsproces. Ik help jullie om elkaar beter te begrijpen. Ik luister actief en herformuleer wat er gezegd wordt. Zo kan er wederzijds begrip ontstaan en voel je je daadwerkelijk gehoord. Een waardevolle basis om met elkaar goede afspraken te maken.  Afspraken waar beiden achter kunnen staan.

Scheidingsdeskundige

Naast mediator ben ik ook scheidingsdeskundige. Een unieke combinatie met grote voordelen. Als mediator was ik opgeleid om te bemiddelen maar had ik geen kennis van alle financiële, fiscale en juridische aspecten van een scheiding. Ook mag je als mediator je klanten niet adviseren.

Om die reden heb ik de opleiding tot scheidingsdeskundige gevolgd, hierdoor heb ik kennis van alle financiële, fiscale en juridische aspecten en kan en mag ik jullie wel adviseren. Hierdoor kan ik mijn werk vele malen beter uitvoeren. Laten we eerlijk zijn, in de heftige periode rondom een scheiding heb je vaak niet genoeg aan alleen een bemiddelaar. Er moeten veel belangrijke beslissingen worden genomen met vaak verstrekkende gevolgen. Dan is het zeer wenselijk dat een expert je bijstaat met deskundig advies. Advies dat past bij jullie specifieke situatie. Iedere situatie is uniek en vraagt om maatwerk. Dat maatwerk lever ik graag!

Scheidingscoach

Tijdens de scheidingsperiode is er ontzettend veel gebeurd. Daarna moet je alleen, al dan niet met je kinderen, verder.

Als coach kan ik je begeleiden op je nieuwe weg. Tijdens en na de scheiding. Ik help je te ontdekken waar jouw nieuwe doelstellingen liggen en hoe je die kunt bereiken. Ik sta je bij met raad en daad en fungeer als jouw spiegel en klankbord. Zo help ik je om te werken aan een nieuwe toekomst die je met open vizier tegemoet kunt treden.

Indien gewenst help ik je ook een nieuwe weg te vinden in de communicatie met de vader of moeder van je kinderen. Jullie nemen afscheid als partner maar blijven voor altijd samen ouders. Dat klinkt eenvoudig maar kan in de praktijk best ingewikkeld zijn.

 

Contact opnemen

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?