Wat is Kindbehartiging?
De ouders van Stijn (9) zijn een tijdje geleden gescheiden. Met behulp van een mediator hebben zij een ouderschapsplan gemaakt waarin de afspraken over de zorg van Stijn zijn vastgelegd. Na een verdrietige periode met veel onzekerheid ging het een tijdje best goed, maar inmiddels is de relatie tussen ouders veranderd; samen overleggen gaat moeizamer en ze maken steeds vaker ruzie. Omdat Stijn regelmatig huilt en aangeeft buikpijn te hebben op een dag dat hij naar vader zou gaan, besluit moeder om hem bij haar thuis te houden. Dit wakkert de strijd verder aan.
Beide ouders zijn op het punt beland dat ze de rechter erbij willen betrekken omdat ze er samen niet uitkomen. Ze hebben ieder een advocaat in de arm genomen. Deze advocaten stellen voor om een kindbehartiger te laten onderzoeken wat de behoeften van Stijn zijn en die input te gebruiken bij het maken van afspraken over de omgangsregeling. Zie het filmpje hieronder.
Lees door onder de video…
Kinderen in de scheiding
De situatie van Stijn is een van de vele scenario’s die er zijn als kinderen bij mij in de praktijk komen. Ouders komen bij mij voor advies als ze nog gaan scheiden, maar niet goed weten hoe ze dit richting de kinderen moeten aanpakken. Of als ze het de kinderen net verteld hebben, vastzitten in hun eigen verdriet en iemand zoeken die hun kind kan bijstaan. Of ouders zijn al jaren geleden gescheiden maar merken aan hun kinderen dat zij zich anders gedragen; ze trekken zich terug, of zijn juist steeds vaker boos, of verdrietig. Kleine veranderingen kunnen soms al aanleiding zijn voor ouders om stil te staan bij de wijze waarop ze het leven richting de kinderen vormgeven. Ze bellen mij dan en vragen of ik met hun kind in gesprek wil gaan.
Kindbehartiger
Mijn naam is Maartje Willemse. Als kind van gescheiden ouders, en opgroeiend op de Veluwe, heb ik aan den lijve ondervonden hoe naar het kan zijn om als kind ‘klem te zitten’. Je wilt natuurlijk beide ouders in je leven als je opgroeit. En je wilt niet hoeven kiezen tussen de een of de ander. Na een loopbaan bij de Universiteit van Utrecht als docent en sociaal wetenschappelijk onderzoeker ben ik het mediation vak in gegaan en heb ik kennis gemaakt met de rol van kindbehartiger. Ik vind het heel fijn om kinderen een platform te kunnen bieden en een eigen stem te kunnen geven. Zij hebben in beginsel geen eigen rechtspositie maar verdienen het, hoe jong ze ook zijn, om gehoord te worden!
Kindbehartiger in de regio Amersfoort
De Tei Kindbehartiging is gehuisvest in Amersfoort. Daar ontvang ik kinderen in de leeftijd van 4 tot 16 jaar, en ga ik passend bij hun ontwikkelingsfase in gesprek over wat het kind beweegt en hoe het kind de situatie beleeft. Ik ben mij heel erg bewust van de kwetsbare positie die kinderen hebben tijdens een scheidingssituatie en heb gemerkt dat het kinderen enorm oplucht om iemand te hebben waarmee ze kunnen praten. Dat praten gaat altijd anders; vaak doen we spelletjes, knutselen we, voetballen we in de tuin, maken we cupcakes in de keuken….praten gaat zoveel makkelijker als je iets onderneemt. Kinderen zijn daardoor sneller open, ze voelen zich vertrouwd, durven meer van zichzelf te laten zien. De ouders willen het belang van hun kind(eren) op de eerste plaats te zetten. Als dat geborgd is, geeft het rust en meer evenwicht aan de hele situatie.
Advies op maat
Bureau De Schakel werkt sinds kort samen met De Tei Kindbehartiging. Wanneer ouders een mediation traject starten, kunnen zij een tweetal kindgesprekken met Maartje van De Tei Kindbehartiging aangeboden krijgen. Hierin worden de positie en wensen van het kind besproken. Dit kan vervolgens vastgelegd en geborgd worden in het ouderschapsplan, of indien dit nodig is, startpunt zijn voor een intensiever kindbehartigingstraject. De kosten voor deze kindgesprekken inclusief een concreet advies bedragen in totaal 350 euro exclusief BTW.
Contact
Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.