Bureau de Schakel is gespecialiseerd in de begeleiding van ouders die gaan scheiden waarbij er één of meerdere kinderen met autisme betrokken zijn. Naast onze jarenlange ervaring in de begeleiding van mensen met autisme speelt autisme ook in ons dagelijks leven een belangrijke rol. Beide zijn wij ouder van een kind met autisme. Wij weten dan ook als geen ander welke (extra) aspecten aandacht verdienen en delen onze kennis en ervaring graag met anderen.

Alles wat vertrouwd was wordt ineens onzeker

Voor elk kind is de scheiding van zijn ouders ingrijpend en emotioneel. Dat geldt zeker ook voor een kind met autisme. De basis die het nodig heeft valt ineens weg. Alles wat vertrouwd was wordt ineens onzeker.

De periode rondom een scheiding gaat vaak gepaard met veel onduidelijkheden. Onduidelijkheid veroorzaakt stress. Langdurige stress blokkeert de mogelijkheid voor jullie kind om zich op een gezonde manier te kunnen ontwikkelen. Wanneer de omgeving voldoende structuur en duidelijkheid biedt ontstaat er rust en ruimte om weer te ontwikkelen en leren. Duidelijke communicatie met concrete informatie over (de gevolgen van) de scheiding zijn dus van groot belang.

Wie, wat, waar, wanneer en hoe

De informatieverwerking van een kind met autisme werk gefragmenteerd. Als mens krijgen we elke dag losse stukjesinformatie binnen en ons brein puzzel dat tot een logisch geheel. Bij een kind met autisme is die informatieverwerking verstoord. Hierdoor is het voor hen lastig om de puzzel te leggen en een logisch verhaal te maken van alle informatie die ze krijgen. Het kind heeft dan ook meer verwerkingstijd nodig om de hele scheiding te kunnen overzien. Als de puzzel niet compleet is, is het moeilijk om te denken wat je precies moet doen. Ook ontbreekt de samenhang.

Hierbij kan de ‘Geef me de 5 methode’ erg helpend zijn. Deze methode kenmerkt zich door duidelijke en voorspelbare communicatie. Vijf vragen staan steeds centraal: wie, wat, waar, wanneer en hoe. Jullie kunnen als ouders jullie kind helpen samenhang te creëren door duidelijk te zijn ‘op de 5’. Oftewel door heel feitelijk te vertellen WAT er gaat gebeuren, WANNEER gaat dat gebeuren, HOE dat uitgevoerd zal worden. WAAR het gaat gebeuren en (met) WIE. Hierdoor is jullie kind minder ‘puzzeltijd’ kwijt.

Meer informatie over deze methode is te vinden op: https://www.geefmede5.nl/home

Autisme en het ouderschapsplan 

In Nederland is het verplicht voor ouders van minderjarige kinderen om bij scheiding een ouderschapsplan te maken. Voor kinderen met autisme is een concreet en duidelijk ouderschapsplan van groot belang. De behoefte aan duidelijkheid en structuur is groot. Nu jullie gaan scheiden is het van groot belang om goede heldere en werkbare afspraken te maken om zo zoveel mogelijk duidelijkheid en samenhang te bieden aan jullie kind(eren).

Goede, eenduidige en concrete informatie; dat is wat jullie kind nodig heeft. Maar ja, hoe doe je dat als jezelf ook niet weet hoe de toekomst eruit gaat zien? Hoe zorg je als ouders voor een nieuwe stabiele basis na de scheiding? Dat is niet eenvoudig, jullie gaan immer niets voor niets uit elkaar.

Goede begeleiding, van een professional met verstand van zaken, is hierbij van cruciaal belang. Ook op dit gebied adviseren wij jullie graag. Niet alleen tijdens het scheidingsproces. Ook ná de scheiding staan wij voor jullie klaar.

Voorkom een vechtscheiding

Een vechtscheiding is voor elk kind schadelijk. Echter voor een kind met autisme is het desastreus.

Als er sprake is van onderlinge spanningen en strijd tussen de ouders dan voelt een kind met autisme dit als geen ander aan. Echter jullie kind kan hier niets mee terwijl het wel zorgt voor een extra gevoel van onveiligheid met alle gevolgen van dien. En dat terwijl het anders kan. Daar helpen wij jullie graag mee. Met de juiste begeleiding is het goed mogelijk om de scheiding in rust en harmonie te regelen. Ook voor jullie!

Advies op maat

Elke situatie is uniek en vraagt om een specifieke aanpak. Juist in die specifieke aanpak ligt onze kracht. Wij bieden jullie inzicht, overzicht én uitzicht.

Stap voor stap doorlopen wij met jullie het gehele scheidingsproces. Daarbij kunnen jullie rekenen op onze oprechte betrokkenheid en advies wat bij jullie en jullie kind(eren) past.

 

Contact

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

 

Contact opnemen

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?