Mag een kind vanaf 12 jaar kiezen waar hij of zij gaat wonen na de scheiding? Nee!

De kinderrechter

Wel is het zo dat kinderen vanaf 12 jaar een hoorrecht hebben. Dit betekent dat kinderen een uitnodiging van de rechtbank krijgen om te komen vertellen hoe zij aankijken tegen de scheiding en wat zijn of haar wensen zijn aangaande de scheiding. De kinderrechter vraagt dan wat jullie kind wil en hoe jullie kind zich voelt. Het gesprek met de kinder rechter wordt het kindgesprek of kinderverhoor genoemd. Het hoorrecht is een recht, geen plicht. Een kind mag hiervan afzien.

Mediator of Scheidingsdeskundige

Ook kan een kind ervoor kiezen om niet bij de rechter te vertellen wat zijn of haar wensen zijn maar dat te doen bij bijvoorbeeld een mediator of scheidingsdeskundige. Veel kinderen vinden dit makkelijker.

Ouders moeten samen overleggen

Als je als ouders beide het gezag hebt moet je dus samen overleggen en beslissen waar jullie kind gaat wonen en wanneer het kind bij de andere ouder is. Natuurlijk kunnen jullie daarbij wel rekening houden met de wensen van jullie kind, zeker als jullie kind 12 jaar of ouder is. Toch wil ik graag benadrukken dat het voor een kind zo belangrijk is dat zijn ouders op een respectvolle manier met elkaar omgaan en rustig met elkaar kunnen overleggen. Want als je écht goed naar je kind luistert, dan wil én kan een kind helemaal niet kiezen. Jullie kind heeft jullie beide nodig.

Wat als overleggen even niet lukt?

Uit eigen ervaring weet ik dat overleggen niet altijd eenvoudig is. Voornamelijk in de periode rondom de scheiding kan dat erg ingewikkeld zijn. Het is voor jullie beide een moeilijke periode waarin je overspoeld wordt door twijfels en onzekerheden. Een mediator en scheidingsdeskundige kan jullie hierbij helpen om zo te voorkomen dat het uit de hand loopt. In rust worden immers de meest duurzame afspraken gemaakt en dat is in het belang van jullie én van jullie kids.

Mediator en Scheidingsdeskundige

Mijn naam is Anneloes van ’t Licht – van Deest. Moeder van 2 prachtige kinderen. Gescheiden en hertrouwd. Werkzaam als mediator en scheidingsdeskundige. Dagelijks help ik mensen om hun scheiding op een goede en eerlijke manier te regelen. Stap voor stap, zodat er weer ruimte komt voor rust. Omdat ik werkzaam ben als mediator én scheidingsdeskundige hebben jullie maar één scheidingsexpert nodig die álle zaken rondom de scheiding goed en vakkundig voor jullie regelt. Helder en duidelijk. Zonder poespas.

Contact

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

 

Contact opnemen

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?