Als alle afspraken op papier zijn gezet, de verhuizing achter de rug is en de daarmee de daadwerkelijke scheiding achter de rug is heb je maar behoefte aan één ding: Rust!

Alle discussies, alle stress, alle onzekerheid; Je bent er he-le-maal klaar mee.

In theorie was alle uitgedacht. De ouderschapsregeling, de omgang en de kosten; Over alles hebben jullie nagedacht en alle afspraken staan op papier. Maar dan blijkt dat je ex de omgangsregeling ineens wil aanpassen. Kan dat zomaar?

Als je (ex) de omgangsregeling wil wijzigen

Of je het wil of niet. Als jullie samen kinderen hebben zal je altijd verbonden blijven aan je ex-partner. Hij of zij is niet langer je partner maar blijft wel de ouder van jullie kind(eren). Jij weet inmiddels hoe belangrijk het is dat jullie samen kunnen overleggen. Of dat nu gaat over verjaardagen, feestdagen de kosten voor jullie kind(eren) of vakanties. Er zal steeds een bepaalde mate van overleg nodig zijn.

Als je dan ineens een bericht krijgt dat je ex de omgangsregeling wil wijzigen is kans groot dat je ‘not amused’ bent. Je hebt net je nieuwe routine gevonden, je werk en sociale leven aangepast aan de nieuwe situatie en dan komt dit. Vaak krijgen wij de vraag, mag mijn ex om een wijziging vragen? De omgangsregeling staat toch vast? Het antwoord is:  “Ja, dat mag”. Hoe frustrerend dat ook kan zijn.

Gewijzigde omstandigheden

In de wet is het recht op omgang opgenomen. Hoe deze omgangsregeling er in de praktijk uitziet dat mogen ouders met elkaar regelen. Er mag dus ook een wijziging zijn op de eerder gemaakte afspraken. Ook als de omgangsregeling door de rechter is bepaald, omdat jullie er tijdens de scheiding samen niet uitkwamen, mag de door de rechter bepaalde omgangsregeling – in bepaalde situaties – worden aangepast.

Hierbij kan je denken aan situaties als:

  • De kinderen geven aan dat ze graag andere afspraken willen.
  • Eén van jullie houdt zich niet aan de eerder gemaakte afspraken.
  • Een verhuizing van één van jullie beiden.
  • Er is sprake van een andere baan.
  • Jullie kind(eren) gaan naar een andere school.

Hoe wijzig je de omgangsregeling?

Aanpassingen in het ouderschapsplan en of de omgangsregeling mogen jullie zelf regelen. Daarbij is het wel noodzakelijk dat jullie het samen eens zijn over de wijzigingen. Als jullie het samen niet eens zijn dan is het belangrijk dat jullie een mediator inschakelen die jullie hierbij kan helpen om afspraken te maken waar jullie allebei achter staan. Stel nou dat jullie er bij de mediator ook niet uitkomen dan zullen jullie de rechtbank moeten vragen de knoop door te hakken. Goed om te weten: De kans dat de rechtbank jullie verwijst naar een mediator is groot, juist omdat de rechter zich bewust is van de noodzaak van een onderlinge samenwerking tussen jullie als ouders.

Evaluatie van het ouderschapsplan

De eerste jaren na de scheiding verandert er veel in jullie situatie. Een verhuizing, een nieuwe partner of een andere baan. Daarnaast worden jullie kinderen ouder waardoor er andere wensen en behoefte ontstaan. Om die reden is het belangrijk dat jullie als ouders regelmatig het gemaakte ouderschapsplan evalueren. Het ouderschapsplan is allesbehalve een statisch document waarin afspraken voor eens en voor altijd vaststaan.  Veel mensen zijn geneigd het ouderschapsplan pas te evalueren op het moment dat er sprake is van een (dreigend) conflict. Maar eigenlijk is het dan al te laat. Voorkomen is zoveel beter dan genezen.

Advies: Ga eenmaal per jaar samen met de mediator en scheidingsadviseur om tafel om de gemaakte afspraken te evalueren en waar nodig aan te passen. Indien gewenst kan er dan ook een evaluatie plaatsvinden van de kostenverdeling.

Maak hier een afspraak voor een evaluatiegesprek.

 

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?