Natuurlijk zijn jullie kinderen het belangrijkst en vraagt jullie huidige en eventuele nieuwe woning veel aandacht naast het verdelen van al het andere wat gezamenlijk is of was. Pensioen is bij scheiding vaak een ondergeschoven kindje. Soms wordt het zelfs helemaal overgeslagen. Terwijl het toch een belangrijk onderwerp is en vaak een behoorlijke waarde vertegenwoordigd. Het pensioen wordt vaak ervaren als ingewikkelde materie. Zelf pak ik er vaak als leidraad het boek: ‘Pensioen voor Dummies’ bij.  Van dezelfde auteur is het iets actuelere boek ‘Alles over scheiden’ waar de uitleg over pensioen bij scheiden uitgebreid in terugkomt. Ik volgde bij deze auteur een training en blader nog regelmatig zijn boeken door. Zo kan ik jullie het maatwerk leveren dat jullie verdienen.

Pensioen bij scheiding; waar te beginnen?
Willen jullie pensioen bij scheiding goed regelen maar hebben jullie geen idee hoe? Start dan allebei op de website www.mijnpensioenoverzicht.nl en maak een uitdraai van alle persoonlijke gegevens die jullie hier terugzien. Aan de hand van deze gegevens help ik jullie om na te gaan welke keuzes het beste passen bij jullie persoonlijke wensen.

Welke pensioenen verdeeld worden
Pensioen bestaat meestal uit drie onderdelen:

  • Ouderdomspensioen;
  • Partnerpensioen; 
  • Wezenpensioen ouderdomspensioen is inkomen voor later.

Ouderdomspensioen is inkomen voor later. Partnerpensioen keert een inkomen uit aan de partner van de persoon die ouderdomspensioen opbouwde en overlijdt. Wezenpensioen keert dan ook een inkomen uit, bedoeld voor de kinderen. Het partnerpensioen loopt door tot een bepaalde leeftijd, vaak de AOW-leeftijd. Het wezenpensioen stopt meestal eerder, bijvoorbeeld als een kind 18 of 24 is geworden of op latere leeftijd een studie afrondt. Het opgebouwde partnerpensioen tot jullie scheiding gaat naar de partner. Ook van voor jullie huwelijk of periode van samenwonen. Dit wordt na jullie scheiding “bijzonder partnerpensioen” genoemd. Jullie eventuele nieuwe partners hebben hier geen recht op, tenzij de partner die recht heeft op bijzonder partnerpensioen is overleden. De waarde van de partnerpensioenen vanaf jullie scheiding kunnen wel toekomen aan jullie eventuele nieuwe partners.  

Afwijkende verdeling van partnerpensioen
Soms is het wenselijk af te zien van het recht op partnerpensioen van de ander. Stel, jullie hebben het recht op partneralimentatie geregeld via een bedrag ineens en jullie hebben allebei genoeg inkomen. Dan veroorzaakt het overlijden van de ex-man geen financiële problemen voor de ex-vrouw. Maar mogelijk wel voor de (toekomstige) nieuwe vriendin van de man. Zij heeft op basis van de standaard verdeling van partnerpensioen geen recht op een uitkering waar tot jullie scheiding recht op bestond. Dat kan de man van de nieuwe partner oplossen door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een verzekeraar.  Maar wat als hij door ziekte wordt afgewezen en geen overlijdensrisicoverzekering kan afsluiten? Afzien van het recht op elkaars partnerpensioen is dan een mogelijkheid, maar dit moet wel apart worden overeengekomen. Dat je afstand doet van elkaars ouderdomspensioen betekend dus niet automatisch dat je ook afstand doet van het partnerpensioen. Ook in dit geval moet de pensioenuitvoerder akkoord gaan.

Conversie van pensioen
Bij conversie wordt het ouderdomspensioen en het bijzonder partnerpensioen dat toekomt aan de ander omgezet in een eigen ouderdomspensioen voor de ex-partner. Dit ouderdomspensioen wordt gekoppeld aan het leven en de leeftijd van de ex-partner zelf. Ik leg jullie graag uit wat de voor- en nadelen zijn van conversie. Wil je zelf alvast wat meer lezen, bekijk dan deze link: https://www.fpvi.nl/scheiden/conversie/

Wat kan Bureau de Schakel voor jullie betekenen?
Je kunt rekenen op ondersteuning om meer inzicht te krijgen in jullie pensioensituatie en hoe de wet dat na jullie scheiding ziet. Zo zal ik jullie pensioenfondsen vragen wat de opgebouwde waarde (tijdens jullie huwelijk of samenleving) is van het pensioen. Vervolgens zal ik aan jullie voorzien van heldere uitleg en passend advies. Bijvoorbeeld over de vraag of conversie nuttig is. Ook begeleid ik jullie als een andere wijze van verdelen wenselijk is. Daarbij let ik niet alleen op de situatie dat jullie na de scheiding allebei nog lang en gelukkig leven. Ik ga ook na wat de gevolgen zijn als één van jullie overlijdt. Als jullie een keuze hebben gemaakt zal ik jullie helpen de benodigde papieren juist in te vullen en op tijd naar de juiste instellingen te sturen.

Ik help jullie graag om te komen tot goede en heldere afspraken waar jullie beide achter kunnen staan. Zodat jullie na de scheiding allebei in staat zijn om een nieuw leven op te bouwen.

Contact 
Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatie gesprek.

Boek ‘Alles over scheiden

Deze tekst over pensioen en scheiden komt uitgebreider terug in het boek is ‘Alles over scheiden’ – alleen bestelbaar via de webshop van FPVI.nl. Door jullie samen in te lezen over wat er allemaal komt kijken bij een scheiding kan ik jullie sneller voorbereiden op een volgende stap in jullie leven.

Contact
Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

 

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?