Daar lagen ze dan. Onze lieve vrienden. Hun 5 dagen oude zoontje op moeders buik. Manlief dicht tegen zijn vrouw aan, zijn arm teder op haar been. Onze lieve vrienden zijn papa en mama geworden! 

Die kleine armpjes en vingertjes. Die piepkleine nageltjes. Wat een zegen! Een mini mensje met alles erop en eraan. De blonde haartjes van moeder en het neusje van vader. En dan die trotse en intens gelukkige papa en mama. Onze vriendin vertelde met stralende ogen hoe het gaat. Hoe ze samen hun weg zoeken om hun zoontje het aller –  allerbeste te geven. Niets is teveel.  De ene keer doet papa de luier en de andere keer mama. En voor het flesje, het knuffelen en het badderen hetzelfde ritueel. Liefdevol gunnen ze elkaar die kleine geluksmomenten met hun zoon. Een intens gelukkig gezin. 

Ouders in scheiding

Diezelfde middag sprak ik ook een vader en een moeder. Een vader en moeder die gaan scheiden. Samen willen ze afspraken maken over hun kinderen. Afspraken die we opnemen in de ouderschapsregeling. 

Ik heb zelden zo’n contrast gezien. 

Ook deze ouders spraken zo liefdevol over hun kinderen. Ze wilde voor hen het aller- allerbeste. En ondanks dat ik zag dat beide ouders dit ook oprecht meenden zag ik ook hoe deze ouders grote steken lieten vallen. 

Er zat nog zoveel boosheid, pijn en verdriet waardoor ze (nog) niet in staat waren om er samen als ouders voor hun kinderen te zijn.

Als ik me dan realiseer dat ook deze ouders ooit samen zwanger waren en vol verwachting uitkeken naar hun kleintje. Hoe ook deze ouders vol verwondering hun pasgeboren kindjes vasthielden. Hoe ook deze ouders hoopvol de toekomst tegemoet gingen, dan raakt me dat.

Als ‘buitenstaander’ zie ik het gebeuren. En ik weet:  Het kan anders!

Ooit was je ex-partner de leukste die er was. Ooit was jouw ex-partner degene met wie jij zo graag kinderen wilde. Kinderen van jullie samen. Kinderen die voor de helft uit papa en de andere helft uit mama bestaan. 

Jullie kinderen die zo graag voluit van jullie beide willen houden. Kinderen die alleen maar van jullie vragen om er sámen voor hen te zijn. Meer vragen ze niet. 

Vorm samen die veilige brug voor jullie kinderen

Stel je nou eens voor dat jullie ouderschap een brug is. Een brug waarvan jij en je ex-partner de vier pijlers zijn. Een brug waarop jullie kinderen op een veilige manier van de ene naar de andere ouder kunnen gaan en andersom.  Een brug waarop de kinderen kunnen en mogen genieten van het uitzicht. Een brug waarop jullie kinderen zichzelf en het leven mogen ontdekken. Met vallen en opstaan. In de wetenschap dat ze altijd op papa en mama kunnen rekenen. Dat is toch wat we als ouders willen?

Hoe werk jij samen met je ex-partner? Zijn jullie samen de pijlers van de brug? Hoe stabiel is jullie brug? Zijn jullie kinderen aan beide kanten van de brug stabiel of kiezen ze ervoor aan één kant te blijven staan? Kunnen jullie kinderen vrijuit genieten van het uitzicht? Kunnen ze in alle rust zichzelf en het leven ontdekken? Of is de brug wankel en onstabiel?

Zo ja, dan weet ik één ding zeker. Dit is niet wat jullie voor ogen hadden. Dit is niet wat jullie willen! Jullie willen er alles aan doen om rust, veiligheid en stabiliteit te creëren. In eerste plaats voor de kinderen, maar ook voor jullie zelf. En daar doe je ook echt je best voor. Je wilt het zo graag anders maar je hebt geen idee hoe. Je hebt het idee dat je alles al hebt geprobeerd en niets helpt. 

Durf jij in de spiegel te kijken?

De kans is groot dat je onbewust met je vinger naar de ander wijst waardoor je wellicht je eigen blinde vlekken niet ziet. En juist daar zit de sleutel. De sleutel naar rust en stabiliteit. Voor jou, voor je ex-partner én voor jullie kinderen.

En dat gun ik jullie en jullie kinderen zó. 

Wat wij kunnen, kunnen jullie ook!

Wellicht denk je “Jij hebt makkelijk praten!”. Geloof me, ik weet waar ik het over heb. Been there, done that. Ook ik heb met dat bijltje gehakt. Ook ik heb geworsteld en gezocht. Ook ik heb fouten gemaakt. Ook ik mocht leren kijken naar mijn eigen aandeel. En toen ik mij bewust werd van het onbewuste ging er een wereld open. Pas toen waren wij in staat om een veilige stabiele brug voor onze kinderen te creëren. Tot op de dag van vandaag plukken ze daar de vruchten van. 

En als wij dat kunnen, kunnen jullie dat ook! 

Contact

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

Contact opnemen

 

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?