Er komt veel op je af als je gaat scheiden. De komende tijd zal je veel dingen moeten regelen en dat terwijl je ondertussen overspoeld wordt door emoties. Hoe zorg je ervoor dat je niets vergeet? Waar moet je überhaupt beginnen? Wij helpen je graag wat orde te brengen in de chaos van het scheidingsproces.

De scheidingsmelding

Het in gang zetten van de scheiding begint met de scheidingsmelding. Een open deur zou je zeggen. Toch is dit een heel belangrijke eerste stap in het scheidingsproces. Houd er rekening mee dat je partner mogelijk niet verwacht dat je wilt scheiden.

Ondanks het feit dat het een moeilijk moment is, is het van groot belang dat je het met aandacht doet. Door samen te praten over de redenen om te scheiden en over de emoties die daarbij horen zullen jullie de scheiding ook beter kunnen verwerken. Ook zal dit ten goede komen aan jullie onderlinge omgang en contact tijdens en na de scheiding. Zeker als jullie samen kinderen hebben is dit van groot belang.

Meer tips? Neem gerust even contact op.

Beslissen hoe jullie willen scheiden

Na de scheidingsmelding volgt een belangrijke beslissing. Hoe gaan jullie de scheiding regelen? Willen jullie dat behulp van advocaten en de rechtbank doen of kiezen jullie voor een mediator? Wat jullie ook kiezen, het is het beste om dit besluit samen te nemen zodat jullie er allebei achter staan

Is overleg nog mogelijk en willen jullie de scheiding voor jullie allebei goed en netjes afhandelen? Dan is mediation vaak de beste oplossing. Kies je voor een mediator om jullie scheiding te begeleiden, dan neemt de kans op een vechtscheiding aanzienlijk af.

 

Scheiden met behulp van een mediator heeft een aantal grote voordelen:

 

 • De mediator zorgt als neutrale derde partij voor meer rust
 • De mediator geeft ruimte voor alle emoties, maar zorgt er ook voor dat die emoties niet ten koste gaan van jullie communicatie
 • Jullie maken afspraken die passen bij jullie unieke situatie
 • De mediator begeleidt jullie stap voor stap door het hele traject, zodat jullie niets vergeten
 • Mediation is een stuk goedkoper dan advocaten en een rechtbank
 • Het scheidingstraject is sneller afgerond
 • Een onafhankelijke derde partij brengt meer rust

 

 

Vertellen aan de kinderen, familie en vrienden dat je wilt gaan scheiden

Wanneer het besluit is genomen dat jullie uit elkaar gaan, komt er een moment dat je het aan de kinderen, familie en vrienden moeten vertellen. Voordat jullie familie en vrienden inlichten, is het belangrijk dat jullie het eerst zelf aan de kinderen vertellen. Om te voorkomen dat de kinderen het van een ander horen. Het is voor kinderen uitermate pijnlijk en verdrietig om te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Alles wat vertrouwd was, zal gaan veranderen. Elke kind reageert weer anders op deze boodschap.

Het traject bij de mediator en scheidingsdeskundige

 

Gratis informatiegesprek

Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons werk en onze werkwijze. Natuurlijk is er alle ruimte om de vragen te stellen die bij jullie leven.

Als jullie kiezen voor scheidingsbegeleiding bij Bureau de Schakel, dan helpen wij jullie stap voor stap door het hele traject heen. Wij zorgen ervoor dat alles besproken wordt en dat aan het einde van het traject de scheiding volledig is geregeld.

Tijdens het hele traject kunnen jullie rekenen op betrokken begeleiding op emotioneel gebied, gecombineerd met deskundig financieel, fiscaal en juridisch advies. En dat door één vaste contactpersoon.

Inventarisatiegesprek

In dit gesprek gaan we kijken wat er allemaal geregeld moeten worden. Wat bezitten jullie gezamenlijk? Hoe willen jullie dit verdelen? Wat zegt de wet hierover? Hoe zit dat met de belastingdienst? Wat zijn de gevolgen? Wij begeleiden en adviseren jullie hierbij stap voor stap, zodat jullie niets vergeten en achteraf niet voor vervelende verrassingen komen te staan.

Financieel gesprek

Financieel en fiscaal advies op maat kan jullie beide honderden euro’s voordeel per maand opleveren. Wij rekenen jullie situatie volledig door en geven jullie hierdoor inzicht in jullie financien na de scheiding. Door de berekeningen die wij maken kunnen jullie exact zien wat jullie na de scheiding te besteden overhouden. Dit neemt een hoop twijfel en onzekerheid weg.

Het ouderschapsplan

Zijn er minderjarige kinderen bij de scheiding betrokken? Dan is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Wij zullen jullie hierbij begeleiden en adviseren om zo te voorkomen dat jullie belangrijke afspraken vergeten te maken. Door bij scheiding goede afspraken te maken, voorkomen jullie ellende in de toekomst.

Vastleggen van de gemaakte afspraken

Als mediator en scheidingsdeskundige leggen wij alle gemaakte afspraken voor jullie vast in een vaststellingsovereenkomst. In deze overeenkomst staan alle afspraken die met jullie scheiding te maken hebben. Denk hierbij aan afspraken over de woning, het pensioen, de alimentatie en de boedelverdeling.

Indienen bij de rechtbank en inschrijving bij de gemeente

Als de vaststellingsovereenkomst en het (eventuele) ouderschapsplan opgesteld zijn, worden beide documenten ingediend bij de rechtbank. Jullie hoeven zelf niet naar de rechtbank. De rechter geeft, na goedkeuring, een beschikking af en wil dan van jullie beiden weten of jullie kunnen “berusten” in de uitspraak. Door ondertekening van een zogenoemde akte van berusting geven jullie aan dat jullie achter de afspraken in de beschikking staan en dat jullie niet in hoger beroep zullen gaan. Daarna kan de scheiding worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Jullie scheiding is dan officieel.

 

Dit is waarom je voor Bureau de Schakel kiest

 

 • Mediation, financieel, fiscaal en juridische maatwerk onder één dak
 • Garantie dat de rechtbank jullie afspraken in één keer goedkeurt
 • Afspraak aan huis of op locatie
 • Eén aanspreekpunt; alles in één keer goed geregeld
 • Afspraken ’s avonds en in het weekend mogelijk
 • Gratis kennismakingsgesprek

 

 

Uniek aanbod met grote voordelen

Wat veel mensen niet weten is dat een mediator NIET mag adviseren. En dat terwijl je in de hectische periode rondom een scheiding wel degelijke behoefte hebt aan advies. Dat is exact de reden geweest waarom Anneloes de opleiding tot scheidingsdeskundige heeft gevolgd. Hierdoor kan én mag ze wel adviseren. Als scheidingsdeskundige heeft ze kennis van alle financiële, fiscale en juridische aspecten die een rol kunnen spelen bij een scheiding. Hierdoor kunnen jullie rekenen op advies op maat!

Willen jullie ook een goed geregelde scheiding en advies passend bij jullie specifieke situatie? Willen jullie ook profiteren van maximaal fiscaal voordeel, zonder dat jullie een blauwe envelop op de deurmat krijgen? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend gesprek. Wij helpen jullie graag.

 

Contact opnemen

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?