Tijdens een scheiding moet er veel geregeld worden. De eerste zaken dingen waar veel mensen aan denken zijn: de woning, de kinderen, de financiën enzovoorts. Veel gezinnen zijn ook de trotse eigenaar van één of meerdere huisdieren. Als jullie uit elkaar gaan dan moeten er natuurlijk ook afspraken gemaakt worden over jullie huisdier(en). Met wie gaat jullie hond, kat, vogel of konijn mee? Wat willen jullie? Wat is verstandig? Maken jullie een omgangsregeling voor jullie huisdier(en) of is dat niet haalbaar? Ook een dier krijgt te maken met de gevolgen van de scheiding en dit kan moeilijke situaties opleveren waarbij pijnlijke keuzes moeten worden gemaakt. Je bent gehecht aan je huisdier, tegelijkertijd gun je het beestje een fijn en goed leven.

Huisdier als object

Het klinkt bijna onmenselijk, echter niets is minder waar; voor de wet is jullie huisdier niets meer en minder dan een object. Jullie huisdier(en) hebben dus dezelfde positie als jullie bank en eettafel. Een huisdier heeft geen eigen wil, dat wil zeggen; het dier kan zijn eigen wil niet uiten en heeft zodoende dus ook geen “stem” in de scheiding. Het is aan jullie, als eigenaren om te bepalen wat er met het huisdier gebeurt. Een wettelijke regeling voor een omgangsregeling, zoals we deze kennen voor kinderen is er dan ook niet. Jullie kunnen dit als partners natuurlijk wel onderling afspreken. Dit gebeurt regelmatig. Want ondanks dat een huisdier wettelijk gezien een object is, ervaren de meeste mensen dat gelukkig anders. Een huisdier is vaak een belangrijk onderdeel van het gezin. Juist daarom is het niet eenvoudig om daarin keuzes te moeten maken.

Met wie gaat ons huisdier mee na de scheiding?

Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd dan zijn al jullie bezittingen gemeenschappelijk en worden deze eerlijk verdeeld. Onderling maken jullie afspraken met wie de hond mee gaat of wie er voor de kat of het konijn gaat zorgen. Naast jullie eigen wensen en de wensen van jullie kinderen is het belangrijk om een goede afweging te maken van alle belangen. Jullie belangen, maar ook de belangen van het huisdier zelf.

Zijn jullie na 1 januari 2018 getrouwd? Dan zijn jullie automatisch getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Tenzij jullie andere huwelijkse voorwaarden hebben afgesproken en vastgelegd. Was Bruno, Pluisje of Flappie al van één van jullie voordat jullie gingen trouwen, dan blijft hij/zij de officiële eigenaar. Hebben jullie het huisdier samen gekocht, dan zullen jullie onderling moeten afspreken wie de zorg voortaan op zich neemt.

Bij het beëindigen van samenwonen, een huwelijk op basis van huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap met partnervoorwaarden is het anders geregeld. Het is dan belangrijk om te kijken of en zoja welke afspraken jullie hebben vastgelegd.

Welke regels of afspraken er ook gelden; het is het belangrijkste dat jullie samen, in goed overleg kijken wat het beste is in jullie specifieke situatie. Komen jullie er samen niet uit? Een scheidingsdeskundige of mediator kan jullie helpen om goede, heldere en werkbare afspraken te maken.

Omgangsregeling huisdier

Ondanks dat er geen wettelijke regels bestaan voor een omgangsregeling met jullie huisdier kunnen jullie dit dus wel degelijk samen afspreken. Deze afspraken worden meegenomen in het convenant. Zo kunnen jullie afspreken dat het huisdier de ene week bij de één verblijft en de andere week bij de ander. Een andere optie is dat het huisdier meegaat met de zorgregeling van de kinderen.

Contact

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

 

Contact opnemen

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?