Bij een scheiding moeten er veel afspraken gemaakt worden. Zeker als jullie ook (minderjarige) kinderen hebben. Zo is het belangrijk dat jullie afspreken op welk adres jullie kind(eren) worden ingeschreven. Het adres van inschrijving is enkel een administratieve formaliteit en zegt niets over het gezag en de zeggenschap die jullie beide als ouders hebben. Het adres van inschrijving heeft echter wel invloed op een aantal financiële zaken, namelijk;

Kinderbijslag

Als jullie apart van elkaar wonen ontvangt de ouder waarbij het kind staat ingeschreven voortaan eens per kwartaal de kinderbijslag. Het maakt niet uit of die ouder ook kinderalimentatie ontvangt. Afhankelijk van jullie situatie is het soms ook mogelijk om allebei kinderbijslag te ontvangen of om de kinderbijslag te verdelen tussen de ouders.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten van kinderen tot 18 jaar. Deze ontvang je naast je kinderbijslag als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Zo mag je inkomen niet te hoog zijn en mag je niet te veel vermogen hebben.

Doordat deze toeslag inkomensafhankelijk is kan het soms veel uitmaken wie het kindgebonden budget ontvangt. Door goede afspraken te maken kunnen jullie ervoor zorgen dat jullie optimaal gebruik maken van deze toeslag. Dit kan honderden euro’s schelen voor jullie allebei.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Mogelijk heb je ook recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Hiervoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

    • Je kind is jonger dan 12 jaar.
    • Je kind staat minimaal 6 maanden op jouw adres ingeschreven.
    • Je voldoet aan de inkomensvoorwaarden.
    • Jullie kind moet minimaal 3 dagen per week (3x 24 uur) bij jou wonen om deze toeslag te kunnen ontvangen.

Ook hiervoor geldt dat jullie optimaal gebruik kunnen maken van deze korting door goede afspraken te maken.

Zoals je ziet kunnen er op het gebied van toeslagen aardig wat zaken veranderen na de scheiding. Door goede afspraken met elkaar te maken kunnen de toeslagen bovendien veel gunstiger uitpakken. Soms scheelt dit honderden euro’s per maand in wederzijds voordeel. Dit is één van de vele voordelen van scheiden in overleg.

Contact

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

 

Contact opnemen

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?