Vrijwel iedereen die gaat scheiden zal vroeg of laat de term TREMA norm horen vallen. De TREMA norm en alimentatie spelen vaak een grote rol bij een scheiding. Maar wat is dat eigenlijk? Hoe is de trema norm ontstaan en hoe werkt het in de praktijk?   

Tremanormen

Vroeger kon iedere rechter in Nederland zelf bepalen wat de hoogte van de partner en/of kinderalimentatie zou zijn. Zo kon het zijn dat de rechtbank in Utrecht in een vergelijkbare situatie een totaal ander bedrag aan alimentatie vaststelde dan de rechtbank in Almelo. Er was behoefte aan éénduidige richtlijnen. Deze richtlijnen zijn in 1997 voor het eerst verschenen in rapport Alimentatienormen (ook wel ‘Tremanormen’ of ‘Tremarapport’ genaamd) In dit rapport staan adviezen voor rechters om de draagkracht en alimentatiebehoefte vast te stellen. De naam Tremanormen is ontleend aan ‘TREMA’, het Tijdschrift voor de REchterlijke MAcht.

Alimentatie berekenen

Voor het maken van een alimentatieberekening is complex. Er zijn veel financiële factoren die een rol spelen. De berekening bestaat grofweg gezien uit 2 stappen:

  1. Als eerste kijkt de rechter naar de behoefte aan alimentatie. Oftewel wat hebben de kinderen nodig en wat is de behoefte van de ex-partner. Deze behoefte baseert de rechter op basis van de levensstandaard tijdens de relatie.
  2. Vervolgens kijkt de rechter naar de draagkracht van jou en je ex-partner. De rechter kijkt dan hoeveel geld jullie te besteden hebben en wat erover blijft voor alimentatie. Het geld wat overblijft is in eerste instantie voor de kinderalimentatie en als er geld overblijft dan is dat voor de ex-partner.

Ik wil graag een alimentatieberekening

Jaarlijkse indexering alimentatie

Jaarlijks moet het bedrag aan alimentatie worden bijgesteld. Hierdoor stijgt de alimentatie mee met de gemiddelde loonstijging.  De gemiddelde loonstijging wordt vastgesteld door het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) Het percentage wordt jaarlijks vastgesteld door de minister van justitie en rond half november gepubliceerd in de staatcourant.

Is het verplicht om de tremanormen aan te houden?

Het antwoord is helder: Nee. De tremanormen zijn hulpmiddelen. Een rechter mag hiervan afwijken. Ook als jullie kiezen voor mediation mogen jullie afwijken van de tremanormen. Het advies is om dan te kiezen voor een mediator die naast de opleiding tot mediator ook de vakopleiding tot scheidingsdeskundige heeft gevolgd. Een mediator kan en mag niet adviseren en heeft nagenoeg geen financiële kennis. Een scheidingsdeskundige kan en mag wél adviseren en heeft ruime financiële kennis. Een scheidingsdeskundige werkt en denkt actief mee en voorziet jullie van advies op maat. Op basis daarvan kunnen jullie goede en weloverwogen keuzes maken.

Ik kom graag in contact met een scheidingsdeskundige.

Belangrijk

Naast de wettelijke richtlijnen voor wat betreft alimentatie is het ook mogelijk om te kiezen voor een gezamenlijke kinderkostenrekening. Bij een kinderkostenrekening houden we geen rekening met de kosten van het gemiddelde kind in Nederland. Bij een kinderkostenrekening houden we rekening met jullie persoonlijke bestedingspatroon. Hierdoor kunnen we een berekening maken die past bij jullie specifieke situatie. Hierbij houden we ook rekening met alle mogelijke fiscale voordelen, denk hierbij aan het kindgebonden budget en de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Door advies op maat zorgen we ervoor dat jullie maximaal gebruik maken van alle fiscale voordelen dit levert jullie al snel honderden euro’s per maand op.

Contact

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

 

 

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?