We horen het zo vaak; Gescheiden ouders die dingen zeggen als “Regel dat maar met je vader of daarvoor moet je bij je moeder zijn”. Vaak wordt ‘je vader’ of ‘je moeder’ ook nog met een kleine ondertoon uitgesproken. Bewust of onbewust. 

Heb je er ooit bij stil gestaan wat deze woorden (en deze toon) met jullie kind(eren) doet? Het gaat immers over de andere ouder van jullie kind(eren). De kracht van woorden is zó groot. 

Er zit zo weinig verbinding en zoveel afstand in de woorden ‘je vader’ en ‘je moeder’. Zeker als je tijdens de relatie altijd papa en mama hebt gezegd.  Je kinderen zeggen tegen jou ook niet ‘mijn vader’ of ‘mijn moeder’ tegen jou.  

Omdat jullie liefdesrelatie voorbij is hoef je natuurlijk niet over je ex-partner te praten als een vreemde. Voor jullie kinderen speelt dat namelijk geen rol. Jullie blijven hun papa en mama. Voor altijd!

Ik geloof echt in de kracht van woorden, ik ben ervan overtuigd dat als je de woorden “je vader” of “je moeder” vervangt voor papa of mama je in je uitstraling ook zachter bent.  

Probeer het eens uit. Ik ben benieuwd of je het verschil kunt voelen. Een aantal voorbeelden zijn:  

  • Was het leuk bij papa?
  • Wat vindt mama ervan?
  • Heb je het al aan papa gevraagd?  
  • Dat ga ik even met mama overleggen.
  • Weet papa dit al?
  • Dat moet je even aan mama vragen.

Deze kleine veranderingen in je taalgebruik kunnen je helpen om milder te worden. De kans is groot dat je door deze kleine aanpassing een grote verandering te weeg brengt tussen jou en je ex-partner. Hoe mooi zou dat zijn. Niet alleen voor jullie kinderen, ook voor jullie zelf.  

Scheiden is niet eenvoudig. Maar dat hoef ik jou niet te vertellen. Natuurlijk wil je het allerbeste voor je kinderen. Elke keer opnieuw doe je daar je best voor en toch gaat het zo vaak niet zoals je graag zou willen. Steeds weer word je geconfronteerd met onverwachte situaties. Steeds opnieuw word je weer teleurgesteld. Je hebt al zoveel geprobeerd en niets lijkt te helpen. Om moedeloos van te worden.

Ik herken het zo. De frustraties, de emoties, de onzekerheid en de machteloosheid. Ongewild zorgden ze ervoor dat het zo moeilijk voor me was, om mijn wens om de scheiding goed te laten verlopen, waar te maken.  

Toch is het me gelukt. Achteraf gezien was de belangrijkste reden dat ik een doel voor ogen had. En dat doel moest en zou slagen. Doel 1. ‘Mijn kinderen laten opgroeien binnen een liefdevol huwelijk’ was niet gelukt. Doel 2. ‘Mijn kinderen een liefdevolle en stabiele jeugd geven door de scheiding goed te regelen ‘ moest en zou lukken. Linksom of rechtsom. Opgeven was geen optie.

Mijn persoonlijke ervaring is een absolute motivatie en drijfveer om andere ouders te helpen ditzelfde te doen. Als ik het kan, kan jij het ook. En daar help ik je graag bij!  

Naast mediator en scheidingsdeskundige is Anneloes ook moeder van 2 pubers. In het verleden is ze zelf gescheiden. Naast haar inhoudelijke kennis en praktijkervaring gebruikt Anneloes met regelmaat haar persoonlijke ervaring om ouders die gaan scheiden bij te staan. Met woord en daad.

Heb je een (persoonlijke) vraag? Mail gerust! info@bureaudeschakel.nl

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?