Je eigen woning is een belangrijk onderdeel van je bestaan. Het is niet alleen de plaats waar je woont, je hebt er ook herinneringen. Het is een deel van je leven. Tegelijkertijd is een koophuis ook gewoon geld waard. En de waarde ervan moet dus verdeeld worden als je gaat scheiden.

Dit klinkt eenvoudig, toch zie ik in de praktijk dat het vaak niet zo eenvoudig is. Er moeten nogal wat beslissingen worden genomen en dat terwijl je hoofd er eigenlijk helemaal niet naar staat. Ja, je wilt het goed regelen, maar wat moet er eigenlijk allemaal geregeld worden? En hoe kunnen we dat het beste regelen?

Hoe kunnen we onze scheiding goed regelen?

Wil je je scheiding goed regelen maar heb je geen idee hoe? Schakel dan een registermediator in. Daarbij is het belangrijk om na te gaan of een mediator geregistreerd is in 1 van de registers voor mediators én of de mediator gespecialiseerd is in scheidingen. Tot slot kan het een zeer waardevolle toevoeging zijn als een mediator tevens scheidingsdeskundige is. Een scheidingsdeskundige is een allround deskundige die jullie van A-Z kan helpen met de scheiding. Daarbij heeft de scheidingsdeskundige oog voor zowel de inhoudelijke als ook de emotionele kant van de scheiding.

Waarde van de eigen woning

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan is het verdelen van de waarde eenvoudig: ieder krijgt de helft. Bij de verdeling van een eigen woning is er meestal sprake van een overwaarde of onderwaarde. Bij overwaarde zal de winst verdeeld moeten worden. Is er sprake van onderwaarde, dan moet de schuld worden verdeeld.

Bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden en bij een samenlevingscontract heb je samen in de voorwaarden bepaald welk bezit wel of niet gemeenschappelijk is. Stel dat de woning van jou is, dan heb je ook recht op de overwaarde die is ontstaan door een gunstige marktontwikkeling. Is de waardestijging te danken aan gezamenlijke investeringen, dan moet die overwaarde verdeeld worden. Deze waardestijging valt dan onder het vermogen dat jullie tijdens het huwelijk samen hebben opgebouwd. Dat vermogen moet bij een scheiding verdeeld worden.

Uitkopen of verkopen

Als jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn of samenwonen, dan moet de waarde van het huis verdeeld worden. Het is natuurlijk mogelijk dat een van jullie in de woning blijft wonen. Voorwaarde is wel dat degene die in de woning blijft wonen voldoende inkomen heeft om dit te kunnen betalen. De vertrekkende partner heeft recht heeft op de helft van de overwaarde.

Ex-partner uitkopen bij scheiding

Blijf je wonen in jullie echtelijke woning, dan moet je je ex-partner uitkopen. Uitkopen houdt in dat de vertrekkende partner recht heeft op de helft van de waarde van de woning. Wat de uiteindelijke waarde is hangt af van de taxatiewaarde en de hypotheek. Ligt de taxatiewaarde hoger dan de bijbehorende hypotheek, dan is er sprake van een overwaarde. Degene die in de woning blijft wonen, moet de helft van de overwaarde uitbetalen aan de ex-partner. Is er sprake van een onderwaarde, dan moet de vertrekkende partner de helft van de onderwaarde uitbetalen aan degene die in het huis blijft wonen.

Uitkopen en hypotheeklasten

Het is mogelijk dat je zelf de middelen hebt om je ex-partner uit te kopen. Zo niet, dan moet je de hypotheek verhogen. Je ex-partner heeft geen enkele verplichting meer bij de bank of verzekeringsmaatschappij op het moment dat jij de helft van het huis van je ex-partner koopt. Er zal een nieuwe hypotheek afgesloten moeten worden. Deze nieuwe hypotheek moet passen binnen de huidige normen en bij je nieuwe situatie.

De hypotheekverstrekker

De hypotheekverstrekker is uiteindelijk degene die besluit of jij of je ex-partner de woning op naam zal krijgen indien wenselijk. Wil jij de woning overnemen, maar gaat de bank niet akkoord, dan zullen jullie een andere oplossing moeten bedenken. Een van de eerste stappen in een scheiding is dan ook een gesprek aanvragen met de hypotheekverstrekker. Aan de hand van de mogelijkheden die er zijn kunnen jullie verdere afspraken gaan maken.

Verkoop

Blijkt dat jullie allebei de woning niet zelfstandig op naam kunnen krijgen, dan kun je besluiten om de woning op beide namen te laten staan. Nadeel hiervan is dat je beide verantwoordelijk blijft voor de woning én het betalen van de hypotheek. Als jullie dit besluiten is het aan te raden om hier heldere werkbare afspraken over te maken die vastgelegd worden in het scheidingsconvenant. Het kan ook zijn dat jullie besluiten de woning te willen verkopen. Dan is het van belang dat jullie de woning laten taxeren en te koop zetten.

Verkoop met onderwaarde

Is er sprake van verkoop met onderwaarde en heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan kan het zo zijn dat deze instantie de restschuld kan overnemen. Hiervoor moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Informeer naar de mogelijkheden bij de hypotheekverstrekker.

Akte van verdeling

Blijft een van jullie in de woning wonen, dan moet er een akte van verdeling komen. De akte van verdeling zorgt ervoor dat degene die de woning op naam krijgt voortaan ook verantwoordelijk is voor de betaling van de hypotheek. Op deze manier hoeft er ook geen overdrachtsbelasting betaald te worden. Een notaris maakt de akte van verdeling op.

Scheiden met een eigen woning kan best ingewikkeld zijn. Er komen nogal wat zaken bij kijken. Willen jullie de scheiding en alle zaken rondom jullie eigen woning op een goede manier regelen? Dan zijn jullie bij Bureau de Schakel aan het juiste adres!

Wat kan Bureau de Schakel voor jullie betekenen?

Je kunt rekenen op deskundig advies en professionele begeleiding. Als mediator en scheidingsdeskundige help ik jullie om stap voor stap overzicht te krijgen in jullie financiële situatie. Op basis van de verschillende berekeningen die ik voor jullie maak wordt duidelijk wat jullie mogelijkheden zijn. Deze leg ik jullie op een heldere manier en in begrijpelijke taal uit. Desgewenst zal ik jullie voorzien van neutraal advies, oftewel advies in het belang van jullie beiden. Zo help ik jullie om te komen tot goede en heldere afspraken waar jullie beide achter kunnen staan. Zodat jullie na de scheiding allebei in staat zijn om een nieuw leven op te bouwen.

Contact

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons werk en onze werkwijze en is voor jullie ruimte om vragen te stellen die bij jullie leven. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

 

Contact opnemen

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?