Online scheiden: goedkoop is bijna altijd duurkoop!

Het kan niet genoeg benadrukt worden; goede begeleiding bij scheiding is van groot belang. Goedkoop is bijna altijd duurkoop. Financieel en fiscaal maatwerk bij scheiding kan in veel gevallen honderden euro’s per maand schelen in het voordeel van jullie allebei. Lees hier meer informatie over maatwerk bij scheiding.

Overleg-en conflictscheiding

Een scheiding die in (goed) overleg geregeld wordt een overlegscheiding genoemd.  Een mediator, scheidingsdeskundige begeleidt jullie samen. Het advies wat de specialist geeft is ‘neutraal’ dat wil zeggen dat het advies niet in het voordeel of nadeel van één van jullie beiden is. Met behulp van de mediator of scheidingsdeskundige maken jullie afspraken waar jullie je allebei in kunnen vinden.

Een scheiding waarbij beide ‘partijen’ een eigen advocaat inschakelen en beide ex-partners vasthouden aan alleen hun eigen standpunten en belangen wordt een conflictscheiding genoemd Een vechtscheiding is een ernstige vorm van een conflictscheiding.

Soorten begeleiding bij scheiding

Mediator: Dit is een bemiddelaar die jullie helpt om in onderling overleg goede afspraken te maken. Veel mediators maken ook alimentatieberekeningen. Daarbij wordt uitgegaan van standaard rekenmodellen. Een mediator kan en mag jullie geen advies geven.

Scheidingsdeskundige: Dit is een gespecialiseerde mediator die ook expert is op financieel, fiscaal en juridisch gebied. In tegenstelling tot een mediator mag een scheidingsdeskundige wél adviseren. Kiezen jullie voor een scheidingsdeskundige? Dan kunnen jullie rekenen op advies op maat. Passend bij jullie specifieke situatie.

Advocaat: Dit is een jurist. Over het algemeen wordt een advocaat ingehuurd om op te komen voor de belangen voor één van beide partijen. De advocaat zal de zaak voorleggen aan de rechter en de rechter zal over jullie situatie beslissen. Er zijn ook advocaten die naast hun juridische opleiding ook de opleiding tot mediator hebben gevolgd.

Neem gerust contact met ons op voor een gratis informatiegesprek. 

Probeer in goed overleg te scheiden!

Het spreekt voor zich dat een conflictscheiding vele malen duurder is en aanzienlijk langer duurt dan een overlegscheiding.

Een gemiddelde overlegscheiding kost tussen de € 1.000 en € 2.500,- per persoon terwijl een relatief soepel verlopende conflictscheiding als snel € 4000,- per persoon kost. Een conflictscheiding leidt in de meeste gevallen tot dubbele kosten. Je hebt dan immers beide een eigen advocaat in plaats van één gezamenlijke mediator of scheidingsdeskundige.  Een ‘vechtscheiding’ kost al snel € 10.000, -per persoon en dat kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Een bijkomend groot nadeel van een conflictscheiding is de doorlooptijd. Daar waar een overlegscheiding vaak binnen 3-5 maanden is afgerond kan een conflictscheiding (inclusief hoger beroep) tot meer dan 5 jaren duren.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Als je een te laag inkomen hebt en te weinig eigen vermogen hebt om de scheiding te betalen kan het zijn dat je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit heet een ‘toevoeging’. De Raad voor Rechtsbijstand zal dan een deel van de kosten betalen. Wel zal je, afhankelijk van de hoogte van je inkomen een ‘eigen bijdrage’ moeten betalen. De eigen bijdrage voor gesubsidieerde rechtsbijstand is een stuk lager als jullie samen kiezen voor mediation. Zie voor meer informatie de website van de raad voor de rechtsbijstand: www.rvr.org.

Belangrijk: Als je na de scheiding wél eigen vermogen hebt (bijvoorbeeld doordat er overwaarde in jullie woning zat) dan zal je alsnog alle kosten voor de mediator of advocaat moeten betalen.

Contact

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

 

Contact opnemen

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?