“Anneloes, kan je ons helpen. Het lukt ons samen gewoon niet”.

Enkele dagen later zitten ze bij me aan tafel. Hans en Sandra, 2 liefdevolle ouders die allebei op zoek zijn naar het beste voor hun kinderen en aangeven het op slechts één punt niet eens te kunnen worden. Ze hebben van alles geprobeerd maar ze komen er niet uit.

Het is inmiddels 4 maanden geleden dat hun scheiding in kannen en kruiken was. Het was allemaal vlot geregeld. Online vonden ze een ouderschapsplan. Ze hebben hem samen ingevuld. Het zag er allemaal goed uit. Alles leek op orde. Tijdens het gesprek merkte ik al snel dat ze het meest cruciale vergeten waren.

Het verschil tussen samenleven als partners en samenwerken als ouders

Vanuit de wens alles snel geregeld te hebben is er geen aandacht besteed aan het emotioneel afsluiten van hun relatie. Bij het grote verschil tussen samenleven als partners of samenwerken als ouders hadden ze geen seconde stil gestaan. En juist dát staat nu in de weg. De beslissingen die ze moeten nemen als het gaat over de kinderen en hun ouderschap blijkt meer verweven te zijn met hun partnerschap dan ze zelf voor mogelijk hielden.

De sleutel tot verandering

Dat besef doet pijn. Toch is het een intens waardevol moment. Want zodra het besef komt dat het ouderschap nog verweven is met het (ex) partnerschap gaat er een nieuwe deur open. Dit besef is de sleutel naar verandering. De sleutel naar een samenwerking; Samenwerking als ouders. 

Scheiden is zoveel meer dan een optelsom

Het is niet klaar na het zetten van de handtekening. Sterker nog; Na het zetten van de handtekening begint het pas. Is het raar dat men denkt dat alles klaar is na het zetten van de handtekening? Welnee. Ten tijde van mijn eigen scheiding dacht ik ook dat alles klaar was nadat we met veel pijn en moeite overeenstemming hadden bereikt. Toen ik me realiseerde dat dat niet zo was, was ik er echt even ziek van.

Na het tekenen van de stukken breekt de tijd aan dat jullie moeten uitvoeren wat eerst nog enkel de  theorie was. Dan pas merk je dat sommige afspraken in de praktijk zo anders uitpakken. Dan pas kom je er achter welke invloed de scheiding daadwerkelijk heeft.

Dan pas merk je dat het je raakt als je ex-partner ineens, bewust of onbewust anders op jou reageert. Dan pas ervaar je dat een scheiding voor 20% bestaat uit praktisch regelwerk en voor 80% uit emoties. Hoe belangrijk het ook is om de praktische en zakelijke kant goed te regelen, ook de emoties behoeven jouw tijd en aandacht.

Wat betreft Hans en Sandra; Ze zijn nu 3 gesprekken verder en realiseren zich meer dan ooit hoe ze tijdens hun scheidingsproces een belangrijke stap over het hoofd hebben gezien. Ze hebben de moed gevonden om aan de bel te trekken omdat ze er samen niet uitkwamen. Prachtig om te zien welke stappen ze maken. Ik ben ervan overtuigd dat het hen gaat lukken om ook na de scheiding samen te werken als ouders.

Contact
Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?