Een scheiding is heftig. Alles wat vertrouwd was is ineens onzeker geworden. Er komt veel op je af, je hebt geen idee hoe nu verder maar je beseft je wel degelijk dat er veel geregeld moet worden. Je verlangt naar rust en duidelijkheid. Je wil alles goed regelen maar mist het overzicht.

Om te voorkomen dat je het overzicht verliest, hebben wij onderstaand stappenplan voor je gemaakt.

1. Maak afspraken

Als eerste zullen er afspraken gemaakt moeten worden voor de korte termijn. Hierbij kan je denken aan afspraken over de kinderen.

Ook is het belangrijk dat jullie nadenken over de afspraken op de lange termijn. Hierbij kan je denken aan afspraken over de woning, de alimentatie, jullie pensioen en de verdeling van spullen. Ook financiële afspraken zijn van groot belang.

Deze afspraken leggen jullie vast in een convenant of vaststellingsovereenkomst. Als jullie minderjarige kinderen hebben moeten jullie ook een ouderschapsplan maken.

Deze afspraken zullen, als jullie getrouwd zijn uiteindelijk naar de rechtbank moeten.

Download hier onze checklist bij scheiden.

2. Samen met behulp van een mediator

Vaak lukt het niet om samen afspraken te maken. Dat is heel begrijpelijk. Jullie hebben immers beide andere belangen. Als jullie er samen niet uitkomen of als je bang bent dat er een conflict ontstaat is het verstandig om de hulp in te schakelen van een gespecialiseerde mediator. Een mediator maakt geen keuzes maar helpt jullie om in goed overleg samen keuzes te maken. Keuzes waar jullie beide achter kunnen staan.

De mediator legt alle afspraken voor jullie vast in een convenant of vaststellingsovereenkomst. 

3. Een scheidingsdeskundige adviseert

Een scheidingsdeskundige is een gespecialiseerde mediator die jullie niet alleen helpt om in overleg goede afspraken te maken maar ook adviseert op financieel fiscaal en juridisch gebied. Deze unieke combinatie (een mediator kan en mag niet adviseren een scheidingsdeskundige wél) helpt jullie goede en eerlijke afspraken te maken waarvan jullie de gevolgen ook kunnen overzien.

Daarnaast is het voordeel dat jullie niet met 3 of 4 mensen om de tafel hoeven. De scheidingsdeskundige vervult immers de rol van mediator, belastingadviseur én financieel adviseur.

4. Als jullie er samen niet uitkomen

Mocht blijken dat jullie er samen niet uitkomen dan kan je een advocaat inschakelen. Deze advocaat zal dan namens jou onderhandelen met de advocaat van je ex-partner.

Op basis van de cijfers van 2020 zien we in onze praktijk dat dat gelukkig zelden nodig is.

In 2020 kwam 96% van onze klanten er met onze hulp uit waardoor een gang naar de rechter niet nodig was.

5. De scheiding aanvragen

Als jullie het op alle punten eens zijn en alle afspraken op papier staan dan kunnen de stukken naar de rechtbank. Als mediators en scheidingsdeskundigen werken we hiervoor samen met een vaste advocaat waardoor de kosten tot een minimum kunnen worden beperkt. De advocaat dient het gezamenlijke verzoekschrift in bij de rechtbank en nadat de rechtbank akkoord is gegaan met de afspraken ontvangen jullie de akte van berusting. Door de deze akte te tekenen geef je aan niet in hoger beroep te zullen gaan.

6. Inschrijven scheiding bij de gemeente

Als de rechtbank akkoord is met de afspraken en de scheiding is uitgesproken moet dit nog geregistreerd worden in de registers van de burgerlijke stand. Hier kunnen wij zorg voor dragen.

Hulp en advies bij scheiding

Jullie situatie is uniek en verdient maatwerk. Maatwerk passend bij jullie specifieke situatie.

Als mediators en scheidingsdeskundigen helpen wij jullie graag om alles stap voor stap te regelen. Zijn er dingen die jullie zelf kunnen en willen regelen? Of willen jullie begeleiding van A-Z. Wij luisteren naar jullie wensen en ontzorgen jullie waar nodig.

Onze werkwijze kenmerkt zich door een persoonlijke en daadkrachtige aanpak met oprechte betrokkenheid.

Contact

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

 

 

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?