Zodra de kogel door de kerk is en het duidelijk is dat jullie gaan scheiden heeft dat diverse consequenties. Eén daarvan is het afzonderlijk van elkaar wonen. Het is het beste om dit vroeg in de scheidingsprocedure te realiseren. Zo voorkom je onnodige conflicten. Deze irritaties leken tijdens jullie huwelijk of samenleving misschien van ondergeschikt belang, maar in de praktijk zie ik dat dergelijke kleine irritaties tijdens een scheidingssituatie makkelijk uitgroeien tot iets groots. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het laten rondslingeren van kleding of het voortdurend kijken op de telefoon. Je doet het al jaren maar nu, nu de relatie ten einde is, kan je je gaan storen aan de kleinste dingen en zo kunnen de kleine dingen groots worden.

Om escalatie te voorkomen is het verstandig om zo snel mogelijk gescheiden van elkaar te gaan wonen. Als je tijdens het scheidingstraject apart van elkaar gaat wonen, dan betekent dit ook dat er een (tijdelijke) omgangsregeling moet komen voor de kinderen. Het is voor iedereen het fijnst om deze met elkaar, en afhankelijk van de leeftijd van jullie kinderen, samen met de kinderen, op te stellen.

Apart van elkaar wonen tijdens de scheidingsprocedure

Dat klinkt mooi; het is het beste om zo snel mogelijk apart te gaan wonen, maar ja, de woningen liggen niet voor het oprapen. Hoe kom je op korte termijn aan eigen woning?

In veel gevallen blijft één van jullie (tijdelijk) samen met de kinderen in de huidige huur of koopwoning wonen. Dat betekent dat jij of je partner op zoek moet naar andere woonruimte. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen om een nieuwe woning te kopen. Echter het kopen van een nieuwe woning terwijl je nog getrouwd bent is best complex. Als je overweegt om een woning te kopen dan is het goed om een informatief gesprek aan te gaan met een scheidingsdeskundige of hypotheekadviseur. Deze kan je precies vertellen of de aankoop van een nieuwe woning op dit moment haalbaar en verstandig is.

Als je wel wilt scheiden maar geen andere woning kunt aankopen, bestaat er nog een goede optie. Je zou er in dat geval voor kunnen kiezen om een (tijdelijke) huurwoning te betrekken.

Als je geen nieuwe huur of koopwoning kunt vinden tijdens de scheidingssituatie

Het zoeken van een nieuwe woonruimte is niet altijd eenvoudig. De woningnood is in veel plaatsen groot. In de praktijk zie ik dat dit voor veel onzekerheid en twijfel zorgt. En dat terwijl je het emotioneel al zo zwaar hebt. Van mijn klanten hoor ik steeds opnieuw hoe fijn het is dat ik hun aan de hand neem en hen stap voor stap help om alle zaken goed te regelen. Ook de woonsituatie. Je staat er niet alleen voor!

Er zijn steeds meer mensen die gebruik maken van een tijdelijk verblijf bij familie of vrienden, maar ook het huren van een chalet op een vakantiepark behoort tot de mogelijkheden. Dit zal niet je droomhuis zijn, maar het geeft je wel de mogelijkheid om op korte termijn apart van elkaar te kunnen wonen. Dit zorgt voor rust in een heftige periode.

Wat gebeurt er met de huurwoning tijdens de scheiding?

Als jullie op dit moment in een huurwoning wonen, dan heb je de keuze uit twee mogelijkheden. Jullie kunnen met elkaar overleggen of het haalbaar is dat één van jullie in de huurwoning blijft. Natuurlijk is het ook mogelijk om het huurcontract te beëindigen. In dat geval moeten jullie beiden op zoek naar een nieuwe huurwoning. Deze laatste optie neemt echter ook weer extra uitdagingen met zich mee. Het vinden van twee nieuwe huurwoningen kan gezien het minimale aanbod lastig zijn en het neemt veel tijd en energie in beslag. En zowel tijd als energie zijn schaars in de periode rondom de scheiding.

Als we praktisch kijken dan is het lang niet altijd haalbaar om op basis van één salaris een huurwoning betalen. Hiervoor is de huurtoeslag in het leven geroepen. Afhankelijk van de hoogte van je huur én de hoogte van je inkomen kan het zijn dat je recht hebt op deze maandelijkse toeslag.

Voorwaarden om huurtoeslag te krijgen als je na scheiding, alleen, een woning gaat huren zijn;

de scheidingsaanvraag moet zijn ingediend.
het is van belang dat je bij de Gemeente (waar je gaat wonen) je adres wijzigt naar het adres van de nieuwe huurwoning.

Belangrijk: als je je inschrijft op een adres waar één of meerdere mensen ingeschreven staan is het belangrijk om te controleren of deze perso(o)n(en) door de belastingdienst als jouw fiscaal partner zal worden aangezien.

Heb je vragen over jouw specifieke situatie?

Stel hier je vraag.

Dubbele woonlasten tijdens scheiding

Als 1 van jullie beiden elders gaat wonen heeft dit tot gevolg dat jullie dubbele woonlasten hebben. En wie gaat dat betalen? Hiervoor is de woonlastenrekening in het leven geroepen. Op een woonlasten rekening worden alle woonlasten die jullie hebben op een rij gezet. Dus de hypotheek en huur van beide woningen, de gemeentelijke belastingen van beide woningen en eventueel nog andere woonlasten. Deze kostenposten worden bij elkaar opgeteld om vervolgens door jullie beide naar rato van inkomen betaald te worden. Natuurlijk kunnen jullie hier, in onderling overleg, ook andere afspraken over maken

Een koopwoning en scheiden. Hoe zit dat?

Als de huidige woning een gezamenlijke koopwoning is, dan is dat een bezit wat jullie beiden toekomt. In dat geval is het maken van goede afspraken van groot belang. Een mediator en scheidingsdeskundige kan jullie daarbij van de juiste adviezen en ondersteuning voorzien. Vaak is er veel meer mogelijk dan je denkt.

Als jullie gaan scheiden en jullie hebben een koopwoning, dan zijn er een aantal opties waar je uit kunt kiezen:

  • Eén van jullie verkoopt zijn of haar deel van de koopwoning aan de ander
  • De huidige koopwoning wordt verkocht waarna de winst of de restschuld tussen jullie beiden wordt verdeeld.
  • Jullie behouden de koopwoning en maken onderling afspraken over wie het huis bewoont.

Scheiden is een emotionele en complexe gebeurtenis er moet veel geregeld worden. Als jullie ook nog eens een gezamenlijke koopwoning hebben dan komt daar veel extra regelwerk bij kijken en moeten er veel keuzes worden gemaakt. Het is vanzelfsprekend dat jullie hierover samen goede afspraken moeten maken. Niet alleen om financiële problemen te voorkomen, maar ook omdat deze keuzes verbonden zijn aan emoties en herinneringen.

Contact

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

 

Contact opnemen

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?