Of het nu de keuze van je partner is of die van jezelf, als jullie gaan scheiden rijst al snel de vraag: ‘hoe kunnen we dit zo goed mogelijk regelen voor de kinderen’?

Een goed en weloverwogen ouderschapsplan is goud waard. Maar waar voldoet een goed en weloverwogen ouderschapsplan aan?

In deze blog 5 tips om het voor jullie kinderen én voor jullie zelf op een goede manier te regelen.

1. Een goede omgang tussen jullie als ouders

Bij elke scheiding komen veel emoties kijken. Boosheid, verdriet, eenzaamheid, machteloosheid of wellicht juist opluchting. Terwijl deze emoties vechten om voorrang moeten er belangrijke afspraken gemaakt worden. Afspraken over de omgangsregeling, de verdeling van de kosten, het inschrijfadres van de kinderen enzovoorts.

Hoe waardevol heldere afspraken op papier ook zijn; alles staat of valt met goede onderlinge communicatie tussen de ouders. Hoe beter jullie als ouders na de scheiding in staat zijn om met elkaar om te gaan en te overleggen hoe minder jullie kinderen last hebben van de scheiding.

Een goede omgangsregeling voor de kinderen begint dus bij een goede omgang tussen jullie ouders. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Geloof me, dat weet ik als geen ander. Been there done that.

Hoe maak je samen goede afspraken? Hoe ga je samen overleggen terwijl je geen idee hebt wat je allemaal te wachten staat?

Het is niet meer dan logisch dat jullie hier hulp bij nodig hebben. De kans is groot dat je soms denkt: Ach we zetten wel snel wat op papier en dan zie ik het wel. Ik ben er klaar mee.
Stap niet in die valkuil. Daar ga je echt spijt van krijgen. Je zult nu even door de zure appel heen moeten maar dat is wel voor het goede doel. Later plukken jullie hier de vruchten van.

Een mediator en Scheidingsdeskundige is de aangewezen persoon om jullie hierbij te helpen. Een mediator en scheidingsdeskundige is onpartijdig en helpt jullie waar nodig om de communicatie te herstellen en samen goede en werkbare afspraken te maken waar jullie beide mee verder kunnen.

Ik wil graag een gratis kennismakingsgesprek.

2. Stel het belang van de kinderen voorop

Hoe jong kinderen ook zijn, ze hebben meestal heel goed in de gaten dat er wat aan de hand is. Wellicht zijn ze nog te klein om de dingen te verwoorden, maar onderschat hun gevoel niet.

Het is van groot belang dat jullie als gezin met elkaar in gesprek gaan om de kinderen te vertellen dat jullie gaan scheiden. Leg uit dat de scheiding niet hun schuld is en dat jullie ook na de scheiding samen voor hun blijven zorgen. Kinderen hebben het vermogen zich snel aan te passen, maar willen vooral duidelijkheid en zekerheid. Geef de kinderen de gelegenheid om hun verhaal te vertellen en emoties te delen. Luister naar wat datgene wat voor hun belangrijk is. Natuurlijk zijn en blijven het jullie beslissingen maar het is altijd waardevol om te weten hoe de kinderen in de situatie staan. Als het lukt om samen als ouders met elkaar in gesprek te blijven (en niet als strijdende ex-partners), dan zal het afspraken maken over de kinderen zoveel soepeler verlopen.

3. Het ouderschapsplan is jullie kompas

Met regelmaat spreek ik ouders die het ouderschapsplan zien als een verplicht nummertje wat ook nog even geregeld moet worden. Want ach, zo belangrijk kan zo’n ouderschapsplan toch niet zijn? Niets is minder waar! Het ouderschapsplan is de leidraad van jullie ouderschap na de scheiding. Het ouderschapsplan is vanaf dat moment jullie kompas. Na de scheiding gaan jullie als ouders jullie eigen leven leiden. De kans is groot dat naarmate de tijd verstrijkt jullie levens steeds meer van elkaar zullen gaan verschillen. De afstand tussen jullie zal letterlijk en figuurlijk groter worden. Afspraken die niet worden nagekomen zijn een grote bron van frustratie bij de andere ouder en kan zorgen voor onrust en een gevoel van onveiligheid bij jullie kind(eren). Juist daarom is het zo belangrijk om goede afspraken te maken. Afspraken die passen bij jullie en jullie kinderen. Afspraken die helder en werkbaar zijn. Afspraken waar jullie beide achter staan.

4. Laat een goede alimentatieberekening maken

Financien zijn vaak onderwerp van discussie. Financieel inzicht en overzicht geeft rust. En eerlijke afspraken evenzo. Maar ja, wat zijn eerlijke afspraken? Gaat het dan om een verdeling naar rato van inkomen een fifty/fifty verdeling of iets heel anders?

Eerlijke afspraken zijn in eerste instantie afspraken die recht doen aan jullie en waar jullie beiden een goed gevoel bij hebben. Onze mediators en scheidingsdeskundigen kunnen diverse scenario’s voor jullie schetsen. Daarbij houden we uiteraard ook rekening met alle toeslagen en fiscaliteiten. Doordat alle scenario’s op tafel liggen kunnen jullie als ouders een goede weloverwogen keuze maken die recht doet aan jullie persoonlijke situatie.

Ik wil graag een alimentatieberekening.

5. De situatie zal veranderen, evalueer regelmatig

Jullie levens gaan veranderen. De kinderen worden ouder. Jullie inkomens veranderen en wellicht krijgen jullie een nieuwe partner. Het ouderschapsplan gemaakt ten tijde van de scheiding zal dan op sommige punten aangepast moeten worden. Dit kunnen jullie in onderling overleg doen of met behulp van één van onze mediators en scheidingsdeskundigen. Het advies is om minimaal één keer per jaar stap voor stap het ouderschapsplan door te nemen en waar nodig nieuwe afspraken te maken en vast te (laten) leggen.

Wil jij je scheiding goed regelen? Wij helpen je graag!

Contact

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

 

Gratis informatiegesprek

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?