In de praktijk krijgen wij regelmatig de vraag “wat gebeurt er met mijn achternaam na de scheiding?”  “Wat gebeurt er met de achternaam die ik van mijn partner heb aangenomen toen we gingen trouwen?”

Op het moment dat jullie scheiding wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand verandert er helemaal niets. Je blijft dus de achternaam houden die je ten tijde van jullie huwelijk ook had. Als je de achternaam van je ex-partner niet wilt houden na de scheiding dan moet je dit melden bij de gemeente. Bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar je woont kunnen ze je exact vertellen wat je kan doen om je achternaam te laten aanpassen.

Redenen om je achternaam na scheiding niet te wijzigen

De kans is groot dat je in de loop der jaren vertrouwd geraakt bent met je (nieuwe) achternaam. Zo kennen mensen jou en wellicht heb je zelfs een onderneming waar je achternaam in de bedrijfsnaam is verwerkt. Dan kan het zeer wenselijk zijn om je ‘getrouwde achternaam’ te houden. Ook gebeurt het regelmatig dat men het fijn vindt om dezelfde achternaam te houden als hun kinderen.

Wanneer mag je de achternaam van je ex-partner niet meer dragen?

Als je hertrouwd of een geregistreerd partnerschap aangaat met een nieuwe partner dan kan en mag je niet langer de achternaam van je ex-partner behouden.

Kan ik terugkomen op mijn eerdere beslissing?

Ja dat kan. Je kunt, na de scheiding, op ieder moment bij de gemeente waar je woont aangeven dat je toch liever de eigen naam wilt dragen. Dit kan je melden bij de afdeling Burgerzaken. Zij passen je naam in de Basis Registratie Personen. Belangrijk is wel: daarna kan het niet meer ‘teruggedraaid’ worden. Het is dus wel belangrijk dat dit een weloverwogen keuze is.

Moet ik mijn legitimatiebewijs of rijbewijs aanpassen na de scheiding?

Nee, dat is niet nodig. Als je legitimatiebewijs of rijbewijs nog geldig is dan kan en mag je deze gewoon blijven gebruiken. Zodra je rijbewijs of legitimatiebewijs verlengd moet worden zal de naam worden aangepast. Mocht je het zelf prettig vinden om je naam eerder te wijzigingen dan kan en mag je wel een nieuw document laten maken.

Contact

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

 

Contact opnemen

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?