Als ondernemer heb je keihard gewerkt aan je eigen bedrijf. Bloed, zweet en tranen. Je hele ziel en zaligheid zit erin. Op het moment dat het besluit is genomen dat jullie uit elkaar gaan komen er waarschijnlijk veel vragen op je af. Hoe zit het financieel? Moet de waarde van de onderneming verdeeld worden? Met welke fiscaliteiten moet je rekening houden?

Bij de partner van een ondernemer zijn er vaak ook veel vragen. Heb ik recht op partneralimentatie? Ik sta ook op de loonlijst wat betekend dat voor de toekomst? Heb ik recht op de helft van de waarde van de onderneming?

Zeker als een onderneming een belangrijke inkomstenbron is voor jullie gezin is het belangrijk om goed om na te denken over hoe jullie de inkomsten en eventuele zeggenschap over het bedrijf in de toekomst gaan invullen. De scheiding gaat immers niet alleen over een nieuwe toekomst van jezelf, maar ook over de toekomst van het bedrijf.

Scheiden met een eigen bedrijf

Als jullie samen eigenaar zijn van de onderneming komt er nog veel meer bij kijken. In de praktijk blijkt dat het sommige situaties mogelijk is om de bedrijfsvoering na de scheiding door te laten lopen zoals daarvoor, al dan niet met aanvullende afspraken. Ook zien we regelmatig dat één van de partners niet volledig eigenaar is van de onderneming en samen met een zakenpartner eigenaar is van de onderneming. Het spreekt voor zich dat het dan van cruciaal belang is om goede, heldere en werkbare afspraken te maken voor de toekomst. Rekening houdend met alle fiscaliteiten, met als doel dat jullie dat beide partners na de scheiding verder kunnen en dat de onderneming gezond blijft.

Scheiden als zzp-er, scheiden met vof, scheiden met een b.v.

De bedrijfsvorm is van belang bij een scheiding. Als er sprake is van een eenmanszaak dan bepaald het feit of je wel of niet getrouwd bent in gemeenschap van goederen of beide partners recht hebben op geld uit de onderneming

Heb je een vof samen met iemand anders, dus niet met je partner? Ook dan is de huwelijksvorm bepalend voor de verdeling van het vermogen. De ex-partner kan dan alleen aanspraak maken op (een deel van) jouw aandeel in de vof.
Bij een b.v. ligt het weer anders. De aandelen die in jouw bezit zijn zullen, afhankelijk van de huwelijksvorm verdeeld moeten worden. Als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen kan de ex-partner aanspraak maken op jouw aandeel in de bv.

Ben je ondernemer en getrouwd in gemeenschap van goederen?

Dan zal in de meeste gevallen de onderneming gezien worden als zijnde gemeenschappelijk. Ook als jij de enige bent geweest die in de onderneming heeft gewerkt. Jouw ex-partner kan in dit geval niet de zeggenschap over het bedrijf opeisen. Wel kan hij of zijn aanspraak maken op (een deel van) het vermogen uit het bedrijf.

Als jullie getrouwd zijn op huwelijkse voorwaarden is de kans groot dat jullie afspraken hebben gemaakt over het wel of niet verdelen van het vermogen en wie de eigenaar blijft. Het is van groot belang om goed uit te zoeken welke afspraken en (fiscale) regels van toepassing zijn op jullie specifieke situatie.

Hoe bepaal je de waarde van de onderneming?

Als blijkt dat jullie beide recht hebben op een deel van het vermogen van de onderneming is het belangrijk om het bedrijf te laten waarderen. Om onenigheid te voorkomen is het verstandig een (onafhankelijk) financieel adviseur in te schakelen.

Het belang van advies op maat

Scheiden is al ingewikkeld genoeg. Om te voorkomen dat jullie na de scheiding gedoe krijgen met de belastingdienst is het vangroot belang dat tijdens het scheidingsproces alles op tafel komt en dat er goede en eerlijke afspraken gemaakt én dat die afspraken op de juiste wijze worden vastgelegd. Alle mediators die werkzaam zijn bij Bureau de Schakel zijn ook scheidingsdeskundige. Hierdoor kunnen wij, naast de mediation zelf, jullie voorzien van financieel, fiscaal en juridisch advies op maat. Ook verzorgen wij de juridische vastlegging. Dit voorkomt onaangename verrassingen achteraf.

Klik hier om contact met ons op te nemen.

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?