De scheiding is wel het laatste wat je voor ogen had toen jullie kinderen kregen. En nu, nu het een feit is dat jullie gaan scheiden doet het intens veel pijn als je je beseft dat de kinderen op zullen moeten groeien in een gebroken gezin. Je weet dat het belangrijk is om het nu vooral voor de kinderen goed te regelen. Maar hoe doe je dat?

Scheiding goed regelen voor de kinderen

Een scheiding is ingrijpend. Zowel voor jullie als ouders als ook voor de kinderen. De kans is groot dat er de afgelopen periode al spanningen en/of ruzies waren. Natuurlijk hebben de kinderen daar, al is het van de zijlijn, ook wat van meegekregen. Je vraagt je af hoe het nu verder moet. Hoe ga de kinderen vertellen dat jullie uit elkaar gaan? Hoe zullen de kinderen reageren?
Het is hoe dan ook belangrijk om jullie kinderen de tijd en ruimte te geven om alles te mogen zeggen en te vragen. Hun verdriet, hun boosheid, al hun emoties mogen er zijn. Soms trekken kinderen zich juist terug. Het is belangrijk om dan te proberen om op een bij het kind passende manier toch in contact te blijven. Vraag regelmatig even hoe het met ze gaat en laat ze weten dat je er altijd voor ze bent. Het is voor een kind belangrijk om zich, juist in deze periode gehoord en gezien te voelen.

Kindgesprek tijdens de scheiding

Bureau de Schakel biedt de unieke mogelijkheid aan om tijdens de scheiding via een kindgesprek jullie kind wat extra aandacht te geven in deze moeilijke tijd. Op deze manier kan jullie kind zijn of haar hart luchten zonder rekening te hoeven houden wat dit doet met papa en mama. Kinderen geven steeds opnieuw aan hoe fijn het is dat ze op deze manier betrokken worden bij de scheiding.

Al onze mediators hebben veel ervaring met dergelijke kind gesprekken. Ook als er sprake is van autisme. Het kindgesprek is laagdrempelig en gewoon bij jullie thuis. Uiteraard passen wij onze werkwijze aan aan het karakter en de leeftijd van jullie kinderen.

Wij willen goed scheiden voor onze kinderen

Het klinkt cliché, maar het is zó waar. Jullie blijven voor altijd samen de ouders van jullie kinderen en zullen op die manier ook altijd aan elkaar verbonden blijven.
Wat houdt dit in de praktijk in en welke inzet vraagt dit van jezelf?

Als je het goed wilt doen voor je kinderen, zullen jullie allebei naar je eigen rol moeten kijken. De neiging kan zijn om tegen elkaar te zeggen: Als jij nu dit of dat doet, dan komt het goed en kunnen we samen goede ouders zijn. In de praktijk werkt dit toch echt anders, je zal jezelf de eerlijke vraag moeten stellen: “Wat kan ik zelf doen om ervoor te zorgen dat ons ouderschap na de scheiding goed gaat”?

Het komt er uiteindelijk op neer dat beide ouders inzet moeten leveren om het ouderschap na de scheiding zo goed mogelijk in te vullen voor de kinderen.

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek. Om te horen waar we jullie bij kunnen ondersteunen en ontzorgen.

Ik wil een gratis gesprek.

Innerlijk conflict

Wanneer je veel kritiek hebt, ook tussen de regels door, op de andere ouder, wijs je daarmee ook een deel van je kind af. Wat veel ouders niet weten is dat dit grote gevolgen heeft voor je kind voor zijn/haar ontwikkeling. Denk aan het zelfvertrouwen, maar ook later in relaties kunnen jullie kinderen hierdoor vastlopen.

Jullie kind bestaat voor 50% uit het DNA van papa en 50% uit het DNA van mama. Als dan het ene deel van het kind (‘het deel papa’) ruzie heeft met het andere deel van het kind (‘het deel mama’) of andersom dan ontstaat er dus een innerlijk conflict. En dit innerlijke conflict kan zeer grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van jullie kind(eren) Het is echt belangrijk om je dit als ouder goed te realiseren.

In het belang van jullie kinderen zal het dus soms nodig zijn om je emoties die te maken hebben met jullie relatie als ex-partners, opzij te zetten. Hoe moeilijk dat wellicht ook is. Als ouders goed contact hebben en er goed overleg is over de kinderen, kunnen je kinderen de scheiding goed verwerken en het een plekje geven. Kinderen zijn over het algemeen erg flexibel en kunnen zich goed aanpassen aan veranderende situaties, vooral als hun ouders goed met elkaar omgaan.

Het belang van een goede mediator en scheidingsdeskundige

Het laatste wat je als ouders wilt, is dat conflicten rondom jullie scheiding een schadelijke invloed hebben op de ontwikkeling van jullie kinderen. Als je samen goede afspraken maakt, komt er duidelijkheid en worden toekomstige conflicten zoveel mogelijk voorkomen. En bij die goede afspraken, daar gaat het vaak mis. En dat is begrijpelijk! Tijdens het scheidingsproces komt er ontzettend veel op je af. Je wilt het goed doen maar ondertussen ben je al blij als het lukt om je hoofd boven water te houden. Juist daarom is het van belang dat jullie kiezen voor een goede en betrouwbare registermediator en scheidingsdeskundige met verstand van zaken. Deze mediator helpt jullie om door de bomen het bos te blijven zien. Zo ontstaat er relatieve rust. Die rust is zó nodig om goede en weloverwogen afspraken te maken.

Scheiding goed willen regelen

Als het om de kinderen gaat, geven vrijwel alle ouders aan dat ze “het goed willen doen” voor de kinderen. Ze willen hun scheiding goed regelen vanuit het besef dat dit belangrijk is. Maar wat betekent dat? Wanneer doe je het goed voor de kinderen? Iedereen heeft hier vast een beeld bij, maar deze beelden kunnen nogal verschillend zijn.

Daarom zal onze mediator met jullie als ouders het gesprek aangaan om zo samen helder te krijgen wat jullie beide verstaan onder het ‘goed doen voor de kinderen’. Het helpt om dit naar elkaar uit te spreken zodat er inzicht komt in de overeenkomsten én de verschillen.

Impact scheiding op kinderen

Voor kinderen is het van groot belang dat jullie als ouders beide (bij herhaling) vertellen dat:

  • De scheiding nooit de schuld van kinderen is
  • Jullie altijd hun vader en moeder blijven en altijd samen voor hen blijven zorgen.
  • Dat papa en mama niet langer verliefd zijn op elkaar maar voor altijd van de kinderen blijven houden
  • Dat de scheiding een feit is en dat jullie niet meer bij elkaar zullen komen

Dit geeft de kinderen rust en duidelijkheid.

Een scheiding heeft hoe dan ook impact op jullie kinderen. Het is goed om jullie te realiseren dat jullie als ouders invloed hebben op de grootte van deze impact. Als er ruimte is voor relatieve harmonie, jullie geen negatieve uitspraken over elkaar doen en samen goede en heldere afspraken hebben gemaakt zal de impact logischerwijs kleiner zijn dan wanneer er sprake is van structurele spanning tussen jullie als ouders. En natuurlijk gaat dat niet vanzelf. Ook hierbij kunnen en mogen jullie vertrouwen op onze kennis en ervaring.

Heb je behoefte aan meer informatie over scheiden met kinderen? Download dan ons gratis e-book: Scheiden met kinderen. Dit e-book staat boordevol praktische tips en adviezen. Ook voor wat betreft de financiën en toeslagen na de scheiding.

Contact

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij jullie meer over ons én onze werkwijze en is voor jullie voldoende ruimte om vragen te stellen. Liever eerst even telefonisch of per email contact? Voel je vrij, wij helpen jullie graag.

Contact opnemen

Open chat
Welkom bij Bureau de Schakel. Waarmee kunnen wij je helpen?